Sabina K.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sabina K.
RežiserCristobal Krusen
ProducentMessenger Films, Relative Pictures
Scenarist(i)Cristobal Krusen
NaratorDragan Mićanović
UlogeAlena Džebo, Alban Ukaj
MuzikaJohn Sponsler

Sabina K. je bosanskohercegovački igrani film, premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu.[1][2] Film je napisao i režirao američki režiser Cristobal Krusen. Film je inspirisan istinitom pričom nakon rata u Bosni i Hercegovini, a radnja se odvija u periodu 12 mjeseci počevši od januara 2004.[3]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Sabina K. inspirirana je istinitom pričom smještenom u Bosni i Hercegovini. "Sabina" (iz naslova filma) planira se udati za Sašu, sa kojim je služila tokom rata, ali postoji problem. Sabina je muslimanka, a Saša katolik, a njihove porodice ne odobravaju brak. Jedini saveznik im je starija žena Ankica, čiji je sin, ubijen u ratu, bio njihov blizak prijatelj. "Teta" Ankica Sabinu i Sašu gleda kao svoju djecu i poziva ih u svoj dom na Korčuli da se vjenčaju.

Dolazi proljeće i Sabina putuje na Korčulu gdje se ponovno susreće s Ankicom i gdje dvije žene čekaju da im se Saša pridruži iz Zagreba. Dani prolaze, ali Saša ne dolazi. Teška i uznemirenog srca Sabina se vraća u Sarajevo. Po dolasku otkriva da je Saša uzeo sve svoje stvari iz njenog stana i iselio se, bez napomene i objašnjenja. Sabina odlazi kod Sašine majke po odgovore, ali duboko ogorčena žena se prema njoj grubo ponaša i zove policiju.

Nekoliko sedmica kasnije, Sabina se onesvijesti na poslu. Odlazi kod doktora i saznaje da je trudna. Roditelji i prijatelji je savjetuju da abortira i ostavi prošlost iza sebe, ali ona odbija. Kako njena trudnoća odmiče i približava se zima, Sabina ostaje bez posla, a kada je bivši muž pokuša iznuditi novac prijeteći da će joj trajno oduzeti djecu, ona dolazi do preloma. Zbog sve ovoga ona odlučuje da oduzeti život predozirajući se pilulama za spavanje.

Pokušaj samoubistva je neuspješan i Sabina provodi nekoliko dana u bolnici. Dok je tamo, posjećuje je gazdarica, koja je obavještava da je odlučila da Sabinin stan iznajmi drugoj porodici, budući da joj zakup ističe za sedmicu. Osjećajući se napuštenom od porodice i prijatelja, kao i bez pomoći socijalnih službi, Sabina luta ulicama Sarajeva po velikoj hladnoći na zimi. Bez rješenja i utočišta, Sabina opet planira samoubistvo. Ona prodaje svoj posljednji nakit i krišom kupuje tri puta veću količinu tableta za spavanje koje je koristila u prethodnom pokušaju samoubistva. Prijavljuje se u sobi i počinje gutati pilule, padajući u nesvijest.

Na kraju, ipak, prijatelji s kojima nije mogla ranije stupiti u kontakt dolaze joj u posjetu u bolnicu pomoći, te se priča sretno završava.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Australian Christian Channel napisao je povoljnu recenziju za film, navodeći da je "Sabina K upečatljiv film koji se mora pogledati, koji putuje putem praznine kako bi otkrio blago onoga što je najvažnije."

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "VEČERAS SVJETSKA PREMIJERA Film "Sabina K" govori o ljubavi i njenoj tragediji u postratnom bh. društvu". Avaz.ba. 2015. Pristupljeno 7. 8. 2016.
  2. ^ Čomor, Adnan (19. 8. 2015). ""Sabina K" univerzalna priča o ženama sa ožiljcima prošlosti". N1. Arhivirano s originala, 2. 5. 2018. Pristupljeno 7. 8. 2016.
  3. ^ "Sabina K (news spot)". WFLA. 1. 3. 2016. Pristupljeno 7. 8. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]