Saborna crkva u Mostaru

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Saborna crkva (Crkva Svete Trojice)
Osnovne informacije
LokacijaMostar, Perkovine
ReligijaPravoslavlje
DržavaBosna i Hercegovina
Organizacijski statusEparhija zahumsko-hercegovačka i primorska
StatusSaborna crkva
Oznaka baštineNacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Arhitektonski opis
Arhitekt(i)Andrija Damjanov
Arhitektonski tipCrkva
Kamen temeljac1863. god
Dovršeno1873. god
Specifikacije
Dužina50 m
Širina26 m
Toranj/-evi1

Saborna crkva (Crkva svete Trojice) u Mostaru, u općini Mostar, Bosna i Hercegovina, crkva je Srpske pravoslavne crkve, i pripada Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj. [1] Crkva je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine [2] i u UNESCO-ovoj je zaštićenoj zoni.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Smještena je na istočnim padinama grada, koji se zove Perkovina.

Historija[uredi | uredi izvor]

Saborna crkva u Mostaru

Za potrebe SPC-a makedonski neimar Andreja Damjanov iz Velesa (oko 1813-1878) sa saradnicima, podigao je oko 40 pravoslavnih hramova (Saborna crkva u Sarajevu, Saborna crkva u Mostaru, crkva u Čajniču).

Sultan Abdul Aziz darovao je 100.000 groša kao svoj prilog za građenje crkve. Najveći dio novčanih sredstava i doprinos u radu dali su uglavnom Mostarci.

Gradnja je počela 1863, na Perkovini, u vinogradu koji je nekada Ali-paša Rizvanbegović zauzeo i oko koga se poslije njegova sloma vodila rasprava. Omer-paša Latas je imanje dodijelio za izgradnju crkve.[2] Crkva je rađena sa elementima romanike, gotike, levantinskog baroka i islamskog graditeljstva.

Vanjske dimenzije crkve bile su: dužina 50 m i širina 26 m. Osnova bila je u obliku krsta. Za zidanje crkve korišten je kamen.

U potpunosti je srušena miniranjem za vrijeme rata 1992. godine. Obnova je počela 2010.[3][4][5][6] Građevinski radovi su završeni i slijedi unutrašnje uređenje i ukrašavanje hrama.

Pored Saborne crkve je i starija crkva rođenja presvete Bogorodice.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Ljiljana Ševo, Pravoslavne crkve i manastiri u Bosni i Hercegovini do 1978. godine, Biblioteka Baština, Banja Luka, 2002.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Historija". Zvanična stranica eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. Pristupljeno 9. 9. 2017. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ a b "Saborna crkva u Mostaru". Komisija za bacionalne spomenike. Pristupljeno 9. 9. 2017. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Obnova Saborne crkve
  4. ^ Saborna crkva uskoro pod krovom
  5. ^ Crkva pred završetkom
  6. ^ Završetak gradnje crkve 2019.