Sacher-torta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sacher-torta iz hotela "Sacher" u Beču

Sacher-torta (čit. Zaher) posebna je vrsta čokoladne torte. Izmislio ju je Austrijanac Franz Sacher 1832. godine za princa Klemensa von Metternicha u Beču.[1] To je jedan od najpoznatijih bečkih kulinarskih specijaliteta. Svakog 5. decembra obilježava se i nacionalni dan Sacher-torte.

Historija[uredi | uredi izvor]

Recepti slični Sacher-torti pojavili su se još u 18. stoljeću, kao, npr., u kuharskoj knjizi Conrada Haggera iz 1718. godine, a slično je i s Gartler–Hickmannovim kuharskim priručnikom iz 1749 (njemački: Wienerisches bewährtes Kochbuch).

Godine 1832. Von Metternich je dao naredbu svom glavnom kuharu da napravi posebni desert za neke vrlo važne goste. Međutim, kuhar se razbolio, pa je zadatak pao na njegovog 16-godišnjeg zamjenika Franza Sachera. Sacher je u to vrijeme bio na dvogodišnjoj praksi kod Metternicha. Navodno mu je princ naredio da ga ne osramoti te večeri. Iako je Sacherova torta tom prilikom očarala Metternichove goste, za taj se recept vrlo malo čulo nakon toga. Nakon što se završio praksu, Sacher je jedno vrijeme proveo u Bratislavi i Budimpešti, nakon čega se skrasio u Beču i tamo otvorio svoj restoran delikatesa.

Sacherov najstariji sin Eduard nastavio je očevu kulinarsku ostavštinu. On je, također, završio praksu kao kraljevski i carski šef kuhinje u slastičarni "Demel", gdje je očev recept doveo do savršenstva, a tortu do današnje forme i ukusa. Torta se najprije prodavala u "Demelu", a kasnije u hotelu "Sacher", koji je Eduard otvorio 1876. godine. Otad do danas torta je bila i ostala jedan od najčuvenijih bečkih specijaliteta.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "It all started with a cake". Cosmopolis.ch. 13. 2. 2012. Arhivirano s originala, 10. 1. 2013. Pristupljeno 1. 3. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]