Sadko Hadžihasanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sadko Hadžihasanović
Rođenje 1959.
Bihać, Bosna i Hercegovina

Sadko Hadžihasanović (Bihać, 1959. - ), bosanskohercegovački slikar

Biografija[uredi | uredi izvor]

Sadko Hadžihasanović rođen je 1959. godine u Bihaću, gdje je završio gimnaziju i osnovnu školu. Studije slikarstva diplomirao je 1982. godine na Likovnoj akademiji u Sarajevu. Postdiplomske studije slikarstva završio je 1984. godine na Likovnoj akademiji u Beogradu.

Svoju reputaciju počeo je graditi u okviru slikarske grupe "Zvono" u Sarajevo, koja je u BiH slikarstvo unijela raskid s tradicijom realističkog tretmana motiva približivši se idejama savremenog joj pokreta konkretizma u poeziji BiH.

Po izbijanju rata u BiH zajedno sa suprugom Jelicom, skriveni u teretnom avionu, uspjevaju da izbjegnu iz Sarajeva u Beograd aprila 1992. Poslije nepunih godinu dana, 21. februara 1993. iz Beograda emigriraju za Kanadu gdje im se 1995. godina rađa kćerka Hana.[1]

Živi i stvara u Torontu, Kanada.

Samostalne izložbe[uredi | uredi izvor]

  • 2006 Grunt, Vancouver, BC
  • 2005 Kunsthause Santa Fe, Mexico(dec)
  • 2005 Kulturni Centar Beograd, Srbija
  • 2005 UB Anderson Gallery as part of Beyond/Western New York 2005, BuffaloNew York
  • 2005 Mestna Galerija, Ljubljana, Slovenija
  • 2004 Paul Petro, Toronto,On.Budući kralj Engleske
  • 2004 VU Photo,Quebec, QC, tekst Ingrid Mayrhofer
  • 2004 Espace Virtuel, Chicoutimi, QC
  • 2003 Galerija Roman Petrović, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
  • 2003 Konkordija, Vršac,
  • 2003 Eastern Edge Gallery, St. John's, Newfoundland (septembar)
  • 2003 Paul Petro, Toronto (mart)
  • 2002 Observatoire 4 de Montreal, Montreal, Quebec
  • 2002 Atelier d'estampe Sagamie, Alma QC, Twins
  • 2002 Paul Petro Contemporary Art, Toronto, Moderni život
  • 2001 Jezik više, Alma, QC
  • 2001 Zsa Zsa, Toronto, Ont., Američke i bosanske narodne pjesme
  • 2001 Paul Petro Contemporary Art, Toronto, Ont. Radovi na papiru
  • 2001 SAW Gallery, Ottawa, Ont., Radovi na papiru
  • 2000 The Justina M. Barnicke Gallery, University of Toronto, Toronto, Ont, Greatest Hitz
  • 2000 XXX, Toronto, Ont., Mi smo pušači
  • 2000 Bookstore Buybook, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
  • 2000 Paul Petro Contemporary Art, Toronto, Ont., Portretizam (esej Corinna Ghaznavi)
  • 1999 Paul Petro Contemporary Art, Montreal, QC, When We Grow Up
  • 1999 Art Gallery of Peel, Brampton, Ont. (esej Gary Michael Dault )
  • 1999 Art Gallery of Town, Bihać, Bosna, Djela 81-91
  • 1998 Paul Petro Contemporary Art, Toronto, Ont., Sampling, esej Catherine Osborne)
  • 1998 Neutral Ground, Regina, Sask., People (esej Olivera Girlinga )
  • 1998 Struts Gallery, Sackville, N.B., Everything Must Go
  • 1998 Artcite, Windsor, Ont., Glupost je super
  • 1997 Red Head Gallery, Toronto, Ont., Pedeset naj-lafova Univerziteta (katalog, esej - Stuart Reid )
  • 1997 A Space, Victor Comas Vitrines, Toronto, Ont.
  • 1996 Red Head Gallery, Toronto, Ont., San obožavanja (katalog, esej - John Massier)
  • 1996 Windows,Toronto, Ont., Hannibal Ante Portas ( esej - John Massier )
  • 1994 Windows, Toronto, Ont.
  • 1991 Muzej XIV Olimpijskih igara, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
  • 1986 Bežigradska Galerija, Ljubljana, Slovenija, Radovi na papiru
  • 1984 Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Sarajevo, BiH, Recentno slikarstvo

Kolektivne izložbe Sadka Hadžihasanovića[uredi | uredi izvor]

2005. godine

2004. godine

  • Umjetnost Instanbula,Instanbul, Turska s Kunsthausom Santa Fe, Mexico
  • Umjetnički salon, New York s Kusthause Santa Fe, Mexico
  • Jugoslavenski bijenale mladih umjetnika, Vršac. Srbija( international)
  • Mind Control Gallery,Toronto, On.
  • 11. Bijenale vizualne umjetnosti-Nagradni, Pančevo, Srbija

2003. godine

  • 4th Toronto International Art Fair,Toronto
  • Havana, Cuba, 8. Havana Bienniale
  • Kabat/Wrobel Gallery,Toronto, Intervali
  • Les Centres D’art et D’exposition, Baie St. Paul
  • Centar za suvremenu umjetnost, Vrsac, Srbija
  • A-prostor, Toronto, On., The Chile Exchange
  • Umjetnička galerija Algome, The Chile Exchange
  • Epicentar, Mexico City, Mexico
  • Sveučilišna galerija, Ottawa, College Art Gallery Memorial University of Newfounland

2002. godine

  • Balkanska umjetnost, Treći međunarodni Trijenale savremene umjetnosti, Novi Sad, Jugoslavia,
  • Artcte Inc., Windsor, Ont. 20External v1.0
  • Matucana100, Culturni centar Calbuco, Chille,
  • Leonard & Bina Ellen Umjetnička galerija, Concordia University, Montreal, QC,
  • Pamćenja i svjedočenja, University of Toronto,
  • Mercer Union, Toronto ,Ont., XXX Testimonial

2001. godine

  • Umjetnik i projekt, Toronto, Ont., 20 umjetnika iz Bruklina/ 20 Artists iz Torontoa
  • Paul Petro Contemporary Art,Toronto, Ontario, Doručak šampiona
  • Harbourfront Centre, Toronto, Ont. Rock
  • YYZ, Toronto, On., Urgent Witness

2000. godine

  • Umjetnička galerijaSarajevo, Bosna i Hercegovina, Jedno stoljeće umjetnosti u Bosni i Hercegovini
  • Cambridge Galleries, Cambridge, Ont.
  • Paul Petro Contemporary art, Toronto
  • Red Head Gallery, Toronto,

1999. godine

  • Archive Inc., Toronto, Ont.,GLO
  • Casey House, Toronto, Ont.Umjetnost sa srcem
  • Niagara Artists’ Company, St. Catharines, Ont., s Davidom Grenierom
  • Durham Art Gallery, Durham, Ontario, s Johnom Armstrongom,
  • Postmasters Gallery, New York, New York
  • Paul Petro Contemporary Art, Toronto, Ont.
  • Art Rental And Sales Gallery, AGO, Toronto

1998. godine

  • 1998 Art Gallery Collegium ArtisticumSarajevo, Bosna i Hercegovina, Izložba Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine
  • Koffler Gallery, Toronto, Ont.
  • Archive Inc. Gallery, Toronto, Ont.
  • Art Gallery of Mississauga, Ont.
  • Paul Petro Contemporary Art, Montreal
  • Gallery of Saidye Bronfman Centre, Montreal, QC,. ARTIFICE 98, Savremena vizualna umjetnost Montreala
  • Drug Show, Toronto, Ont.
  • Otvoreni Studio,Toronto, Ont., s Paul Wongom

1997. godine

  • The Red Head Gallery, Mnogostruki projekt s galerijskim umjetnicima
  • Wasteland, Obdam, Netherland
  • Paul Petro Contemporary Art, Toronto

1996. godine

  • Pyramid Art Center, Rochester, N.Y.
  • Gallery 101,Ottawa ,Ont.

1995. godine

  • The Koffler Gallery, Toronto,Ont., Juice Fruit
  • Artcite, Windsor, Ont.
  • The OO Gallery, Halifax, N.S.

1991. godine

  • Muzej moderne umjetnosti, Rijeka, Hrvatska

1989. godine

1987. godine

1984. godine

  • Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Sarajevo, BiH, Savremena umjetnost u BiH 1974-1984 povodom Sarajevo 19884
  • Art Gallery of Helsinki, Helsinki, Finland, Savremeno jugoslavensko slikarstvo

Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]

  • 2003 Subvencija za umjetnike srednje dobi, Canadski savjet za umjetnost
  • 2002 Subvencija za vizualne umjetnosti, Canadski savjet za umjetnost
  • 2001 Subvencija za vizualne umjetnosti za umjetnike srednje dobi, Canadski savjet za umjetnost ($12000)
  • 2001 Toronto - Savjet za umjetnost, Subvencija za vizualnu umjetnost ($5000)
  • 2000 Paris Studio, Canada Savjet za umjetnost
  • 2000 Nagrada za najbolji crtež izložbe Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine
  • 1999 Subvencija za vizualne umjetnosti za umjetnike srednje dobi($ 15000 ) Savjet Kanade
  • 1999 Subvencija ( $5000), Ontario Savjet za umjetnost
  • 1999 Subvencija za putovanje, Canada Savjet
  • 1999 Subvencija za izložbu, Ontario Savjet za umjetnost
  • 1998 Subvencija za putovanje ($ 1000), Savjet Kanade
  • 1997 Subvencija za izložbu,Ontario Savjet za umjetnost
  • 1997 Subvencija za putovanje ($1000) Savjet Kanade
  • 1996 Subvencija za vizualne umjetnosti ($5000, 3000), Ontario Savjet za umjetnost
  • 1996 Subvencija za izložbu:Ontario Savjet za umjetnost
  • 1995 Valenart nagrada:Slika 95, OSA# 121. Godišnja ocjenjivačka izložba

Bibliografije[uredi | uredi izvor]

Kritički prikazi[uredi | uredi izvor]

  • 2004, Fusevolume 27 number3, Like che by Ingrid Mayrhofer
  • 2004, Ciel Variable, number 65, review of show at Vu by Sylvian Campeau
  • 2003, Border Crossing, painting issue no.88, Wallpaper Weight
  • 2003, Dužnost, o Licu - Jean-Claude Rochefort
  • 2003, SadaHitovi Galerije Hop - thomas Hirschmann
  • 2002, The Gazette, Portreti nestale djece - Henry Lehmann
  • 2002, Fuse magazine ,3 Esseys on Growing Up - Terence Dick
  • 2002 Globe&Mail, Gallery going - Gary M. Dault
  • 2001, Now, March 22-28,Deset snova - Diedre Hanna
  • 2001, Globe & Mail,Mart 31., Mladić Čovjeku - Gary Michael Dault
  • 2000, Lolafall issue, Shotguns, Reading the Face by Sherri Telenko
  • 2000, Nov. Dec. 14., Dobar ukus - Dierdre Hanna
  • 2000, Artičoka, Pad/Zima 2000., Portretizam - Corrina Ghaznavi
  • 2000, The Record, Juni 22., Facing the Camera by Robert Reid
  • 2000, Oslobodenje,Sarajevo Juli 16., Zašto Tapeta umjesto Slikarskog Platna - Jelena Jevdžević
  • 2000, Globe& Mail, June 24, GalleryGoing by Gillian Mackay (Real Man show )
  • 2000, National Post, June 24, At the Galleries by Thomas Hirschman (Real Man show)
  • 2000, Canadian Art, spring issue, Fast Forward
  • 2000, National Post, Mart. 25, Osvježenje portretiranja, - Thomas Hirschman
  • 2000, Globe&Mail,Mart 13., Someup-to-date for an Old-fashioned Art - Blake Gopnik
  • 2000, Globe& Mail, Feb.20., Family Viewing - Nora Underwood
  • 1999, National Post, Nov. 6, How to Kickstart Your Art Collection - Tanya Linton
  • 1999, The Wealthy Boomer, This is Our Wake-up Call by Gary Michael Dault
  • 1999, Missisauga News, Sadko’s Work on Display at The Peel Art Gallery by Katherine Sealey
  • 1999, Canadian Art, summer, Fast Forward
  • 1999, C- maagazine, Manifest Destiny: five modest reactions by Julie Voyce
  • 1999, Globe and Mail, Febr. 20, Gallery going by Gary Michail Dault (Ways to Remember )
  • 1998 Toronto life, Oct.1998, This Month by Kye Macear (solo Exhibition at Paul Petro )
  • 1998, EYE, dec.3, Portraits of Unsettled Youth by R.M.Vaughan
  • 1998, Global and Mail, nov.7 From Sidewalk to Salon by Gary Michail Dault
  • 1998, Lola, number 2, Shotguns (by John Massier, Catherine Osborne)
  • 1998, Canadian Art, summer, Fast Forward
  • 1998, Artfocus, spring,summer, Drug Show,
  • 1998, The Globe and Mail, may 16, Famous Art Star? by Blake Gopnik
  • 1998, Mix- magazine, spring issue, Artist- Run Culture
  • 1998, Artichoke, spring issue, Contemplating Tadzio's Smile by Stuart Reid
  • 1998 Metro Times ,Detroit, Of Brides and Boys by Glen Mannisto
  • 1998, C- magazine, feb. -apr., Stupidity is Kool by Jonh Amstrong
  • 1997, The Globe and Mail ,Dec.6, Deck the Walls by B.A. Jordan and G. Mackey
  • 1997, Now Magazine, Sept.-14, Highly Recommended by Dierdre Hanna
  • 1997, The Globe and Mail, June 24, Out from behind the "Ironic Curtain" by Val Ross
  • 1997 Parachute, winter issue, Emerging Artist Showcase by Sylvie Fortin
  • 1996, The Globe and Mail, Dec. 7 Gallery Going by Gillian MacKay
  • 1996, Now Magazine, Dec. 12-18, Sharp Show Burst the Bubble of Machismo - Nathalie-Rose Fischer
  • 1996, Toronto Life, (dec.) This Month by Donald Brackett
  • 1996 Mix-magazine, winter 96/97, Artist-Run Culture
  • 1996 The Citizen ,Ottawa, Aug. 4, New Group of Seven Pokes Fun at Many Facets of Human Life - Virginia Howard
  • 1996 Ledroit, Ottawa-Hull ,Aug. 17, Destinations Inconues by Joanne Legault
  • 1996, Fulcrum, Ottawa, Aug. 8, Emerging Artists Showcase Gallery 101 Gets Back To Its Artist Run Roots by Stephanie Power
  • 1995 Fuse-magazin, volumen 19 ,Where's the Fruit by Andrew Harwood

Članstva[uredi | uredi izvor]

Čitanja i slajd projekcije[uredi | uredi izvor]

Djela u kolekcijama[uredi | uredi izvor]

  • Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Sarajevo
  • Gradska umjetnička galerija, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
  • Galerija portreta, TuzlaBosna i Hercegovina
  • Nacionalni muzej, Beograd, Srbija
  • Museum of Town, Sombor, Srbija
  • Umjetnička galerijaPančevo, Srbija
  • Moderna Galerija, Pančevo, Srbija
  • Art Gallery of Peel, Brampton, Ontario
  • Osler, Hoskin & Harcourt, Toronto, Ontario
  • ToM Thompson Art Gallery, Owen sound

Pedagoški rad[uredi | uredi izvor]

  • University of Guelph-
    • Crtež I: 1998,1999,
    • Crtež II 1999, Watercolor 2000,
    • Slikarstvo IV 2004,2005:

Avenue road Art School- raeličiti tečajevi za adolescente i odrasle od 1997. - traju još uvijek

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]