Safet Oručević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Safet Oručević je bosanskohercegovački političar i biznismen iz Mostara. Rođen je 30. maja 1955. godine u Mostaru. Popularnost postiže tokom rata i poslije rata, u periodu 7 godina(1994-2002) kad je bio gradonačelnik i do-gradonačelnik. Učestvovao je u obnovi Mostara ujedinjenju i pomirenju građana ovog grada i unaprijedio životne uslove Mostaraca. Dobitnik je nagrade za mir "Mahatma Gandhi" . Pokrenuo je i "Centar za mir i multietničku saradnju", neprofitabilnu organizaciju. Centar za mir i multietničku saradnju je prva organizacija u regiji koja je Nelsonu Mandeli uručila Nagradu za mir[1] 2005. godine. Danas je vlasnik kompanije IUC Consulting GmbH u Beču u Austriji koja usko posluje sa brojnim austrijskim kompanijama kao PORR, OMV i Vatech Hydro i druge. IUC Grupa se bavi izgradnjom i prodajom nekretnina i energetskim projektima u regiji jugoistočne Evrope. Osim toga je i vlasnik komercijalne televizije TV1, TV mreže (terestrijalne mreže 9 lokalnih TV stanica) kao i grupacije web portala - vijesti.ba, 24sata.info, biznis.ba, energetika.ba, čuvajzdravlje.ba.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 19. 3. 2016. Pristupljeno 5. 6. 2014.