Salih Šabanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Salih Šabanović
Rođenje (1945-01-12) 12. januar 1945 (75 god.)
Puračić, Tuzla, Jugoslavija

Salih Šabanović, rođen 12. januara 1945. godine u Puračiću kod Tuzle, je bosanskohercegovački pisac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Objavljuje zbirke pjesama, poeme, romane i hronike. U povodu jubileja 40 godina njegovog književnog stvaralaštva objavio je 2001. godine zbornik poezije (od 3. novembra 1961. do 31. decembra 1998. godine) pod nazivom Bosna me zove da pjevam. Živi u rodnom Puračiću. Trenutno radi u Fabrici sode Lukavac. [1]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Čoban bez stada 1968. godine - zbirka poezije
  • Samostan izgnanika 1975. godine - zbirka poezije
  • Za nas je određen dan 1980. godine - zbirka poezije
  • Lude igre 1991. godine - roman
  • Vidi se majko, Tuzla je blizu 1995. godine - zbirka poezije
  • Puračić u prošlosti 1996. godine - hronika
  • Ljubavni jadi sina Bosne 1997. godine - zbirka poezije
  • Lukavički šehidi i poginuli borci 1997. godine - historijska svjedočanstva lukavičke općine
  • Ratne legende ili nešto slično tome 1998. godine - historijska svjedočanstva lukavičke općine
  • Spasitelj 2000. godine - poema
  • Kapija smrti 2001. godine - poema
  • Bosna me zove da pjevam 2001. godine - zbornik poezije
  • Gdje si Sarajevo, grade moje radosti u mladosti 2002. godine - zbirka poezije

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šabanović, Salih; Gdje si Sarajevo, grade moje radosti u mladosti, Biblioteka grada Sarajeva, Sarajevo 2004.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]