Salih Behmen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Salih Behmen je rođen 12. februara 1922. godine u Mostaru. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i Mostarsku gimnaziju.

Krajem tridesetih godina postaje članom organizacije Mladi Muslimani. Na području Mostara i Hercegovine zajedno sa ostalim članovima pokreta gradi dosta brojnu i jaku organizaciju. Zbog svog angažmana u velikom procesu 1948-49. godine, kao pripadnik mladomuslimaskog pokreta za renesansu vjerskog i kulturnog života muslimana osuđen je u Mostaru na 12 godina robije, izdržavajući punih osam i po godina u zeničkoj kaznioni.

Nakon izdržane dugogodišnje kazne Salih Behmen je završio studij matematike i fizike na Višoj pedagoškoj školi u Sarajevu, te je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo u predavanju ovih predmeta.

Zbog svog životnog opredjeljenja, zbog svoje erudicije, uvjerljivosti i ustrajnosti sa polazišta islama ponovo je na Sarajevskom procesu tzv. "mladomuslimanskim nacionalistima" i "islamskim fundamentalistima" 1983. godine osuđen na 5 godina, izdržavši tri i po godine u fočanskom zatvoru.

Poslije toga radi kao skladištsr u Mostarskoj bolnici, zatim kao službenik na željeznici, pa se tek onda vraća svojoj struci, nastavi matematike i fizike. Salih Behmen je većinu svojih članaka objavio pod različitim pseudonimima.

Salih Behmen je umro u Sarajevu 27. oktobra 1990. godine, a sljedećeg dana je poslije klanjanja dženaze namaza sahranjen u svom rodnom Mostaru, u Škarića haremu.