Sami Yusuf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sami Yusuf
Sami Yusuf 2011 cropped.jpg
Sami Yusuf
Rođenje (1980-07-21) 21. juli 1980 (39 god.)
Teheran, Iran

Sami Yusuf je britanski pjevač, muzičar i kompozitor azerbejdžanskog porijekla. Rođen je 1980. godine u Teheranu u azerbejdžanskoj muzičkoj porodici, a odrastao je u Londonu. Otac mu je bio kompozitor i njegov prvi učitelj u muzici. U ranoj mladosti je naučio svirati nekoliko instrumenata. Muziku je studirao na jednoj od najprestižnijih svjetskih muzičkih akademija, Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Svoj muzički talenat odlučio je iskoristiti pokretanjem novog trenda duhovne muzike muslimana koji žive na Zapadu.

Sami Yusuf prakticira islam i kroz svoje pjesme prenosi poruku islama i hrabri muslimansku omladinu na Zapadu da bude ponosna na svoju vjeru i identitet.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Omot albuma Informacije o albumu
Al-Mu'allim
My Ummah
Without You
Wherever You Are
Salaam

Boravak u BiH[uredi | uredi izvor]

Nekoliko puta je boravio u Bosni i Hercegovini, a učestvovao je na koncertu Moj Ummete, održanom u julu 2007. godine na stadionu Koševo u Sarajevu. U Sarajevu je u produkciji NTV Hayat snimio spot za pjesmu Munajat.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]