SamoKažem

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
  1. SamoKažem
Izvorni naslov#СамоКажувам, #VëtemPoThem, #JustSaying
AutoriJelena Gavrilović
Radovan Kupres
Boris Miljković
Milica Žebeljan
Dušan Ristić
GlumciMilena Stanić
Mladen Sovilj
Ana Mandić
Ana Stojanovska
Davor Golubović
Bujar Ahmeti
Jelena Asanović
Stefan Đorđević
Mladen Andrejević
Dragana Mirković (cameo)
PorijekloSrbija
Originalni jeziciSHB, makedonski, albanski, engleski
Br. sezona1
Br. epizoda26
Produkcija
Izvršni producentTunaFish Studio
ProducentFond B92
Trajanje5-7 minuta
Emitiranje
Emitiranje2013
Vanjski linkovi
[samokazem.org Veb-sajt]
Profil na IMDb-ju

#SamoKažem je prva balkanska veb serija za tinejdžere koja prati odnose nekolicine mladih ljudi iz različitih zemalja. Serija se emituje isključivo na Internetu – na zvaničnom Youtube kanalu, zvaničnoj Facebook strani serije i internet stranici samokažem.org. Svaka vebizoda titlovana je na srpskohrvatski, makedonski, albanski i engleski jezik.

Prva sezona je počela sa emitovanjem 7. novembra 2013. godine, i nju čini 26 petominutnih vebizoda. Producent serije je Fond B92, a izvršni producent TunaFish Studio.[1]

Priča[uredi | uredi izvor]

Priča prati jedno ljeto u životu nekoliko djevojaka i mladića koji se upoznaju i postaju ekipa.[1] Oni dolaze iz različitih zemalja koje graniče jedna sa drugom, ali čiji stanovnici rijetko i nerado prelaze te granice. Iako govore različitim jezicima, likovi se odlično razumiju, dijele iste snove i strahove, i u seriji dobijaju priliku da o tome pričaju. [2]

Likovi[uredi | uredi izvor]

Zvanični sajt ovako opisuje glavne likove:

Jovana (17) je najmlađa u ekipi. Ubjeđena je da je dosta zrelija od svojih vršnjaka. Sve do sada bila je obična beogradska gimnazijalka. Međutim, ovoga ljeta, dok joj je momak u Kanadi, njen svijet se mijenja.

Miloš (21) je beogradski zezator. Sate provodi na Youtubu, a i sam je autor nekih snimaka. U njegovom životu postoje zabava i surfanje. Sve ostalo previše zamara da bi se čovjek time bavio. To nervira njegovu mlađu sestru Jovanu.

Maja (19) je tatina mala djevojčica. Pobjegla je iz Kotora, od tate i male sredine, da bi živjela u Beogradu i bila samostalna žena. Tata i dalje plaća sve račune, iznajmljuje joj ogroman stan u centru grada i šalje bjesumučno veliki džeparac.

Uvijek dobro raspoložena, nasmijana i optimistična, Aleksandra (19) je prava party djevojka. Želi da postane glumica, da se iz Skoplja preseli u Holivud i da u izazovnoj haljini ostavi svoje otiske na stazi slavnih!

If life gives you lemons - make a lemonade. Zoran (21) nema limun, ali ima tatin taksi i ambicije da kupi novi iPhone. Beogradske cijene piva ga sprječavaju u tome. A uz to - ne zna tačno gdje pripada.

Dren (20) je onaj koji stoji po strani u ekipi, uglavnom zbog toga što ne zna jezik na kom se ekipa sporazumijeva. Zbog ljubavi se upustio u veliku avanturu i prvi put u životu došao u grad o kojem je čuo sve najgore. Pred njim su pravi izazovi, ali i neka zanimljiva otkrića.

Milena (21) je romantična duša koja uvek i svima želi dobro. Preselila se iz Kuršumlije u Beograd i zamijenila sigurnost malog mjesta i roditeljske kuće životom u ne uvijek prijateljski nastrojenom gradu. Radi kao medicinska sestra, već nekoliko mjeseci je na praksi u bolnici. Posebno voli horoskop.

Opušten i uvek nasmijan, Marko (21) je dobri duh ekipe. Živi u Boru, ali više od svega voli da putuje. Nije mu posebno važno da li pakuje torbu za put do Lozane ili Loznice, važno je da se negdje putuje. Na Srebrnom jezeru izdaje pedaline da bi imao za džeparac.

Zoranov tata Dušan (51) je tokom ratova 1990-tih otišao iz grada u kom je rođen. Došao je iz Sarajeva u Beograd, radio razne poslove da bi izdržavao porodicu - preprodavao robu na pijaci, bio noćni čuvar, popravljao bijelu tehniku, kada je skupio dovoljno novca kupio je auto i počeo da taksira. Razveden je. Sin mu nedostaje, jer ga viđa samo ljeti - ostatak godine Zoran živi sa majkom u Sarajevu.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Kasting za seriju #SamoKažem rađen je nekoliko mjeseci u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na Kosovu. Serija je snimana na velikom broju lokacija po Beogradu, u Sarajevu, Kotoru, Prizrenu, Novom Sadu, na Adi Bojani i Srebrnom jezeru.[3]

Promocija[uredi | uredi izvor]

Zvanične naloge serija ima na različitim društvenim mrežama: Facebook, Twitter, YouTube, SoundCloud i Instagram putem kojih je gledaocima pružena prilika da ulaze u interakciju sa produkcijom i fanovima.

Pored toga, likovi serije imaju svoje profile na društvenim mrežama na kojima svakodnevno otkrivaju više o sebi, koju muziku slušaju, koje filmove gledaju, šta čitaju i tome slično. Ostvarujući interakciju jedni sa drugima likovi se produbljuju, obogaćuju i približavaju publici.[3]

Muzika[uredi | uredi izvor]

Soundtrack se kreće u rasponu od Voodoo Popeye do Stray Dogga, od Vlade Georgijeva do Prti Bee Geea.[4] U opisu svake vebizode moguće je pronaći nazive pjesama koje mogu da se čuju u seriji, a većina numera može se poslušati i na zvaničnom SoundCloud kanalu.

Prijem[uredi | uredi izvor]

U prvih 40 dana, u okviru kojih je objavljeno deset vebizoda, YouTube kanal je zabilježio preko 150.000 pregleda, dok je Facebook stranicu lajkalo skoro 10.000 ljudi.

Objavljivanje serije pozdravili su i brojni mediji, a kvalitet produkcije potvrđen je i "Satelit" nagradom koju je serija osvojila u februaru 2014. godine u kategoriji kratke forme.[5] U aprilu iste godine serija je proglašena Webby laureatom u kategoriji Online Film & Video, potkategorija Drama: dugačka forma ili serija.[6]

Re:Generacija[uredi | uredi izvor]

Veb serija #SamoKažem dio je projekta Re:Generacija.

Re:Generacija je prostor za mlade iz cijelog regiona koji im omogućava da pričaju o sebi i svojim željama, problemima i drugim stvarima koje ih interesuju. U isto vrijeme, to je i proctor koji im omogućava da čuju šta njihovi vršnjaci iz susjednih zemalja imaju da kažu, da upoznaju jedni druge i vide po čemu su slični, a po čemu različiti. Tu mogu i da pročitaju, vide i čuju zanimljive inicijative iz regiona i svijeta, podijele svoje ideje u kreativnom rješavanju lokalnih problema i socijalnom angažmanu.[7], [3]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]