Samohodni cirkular

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Starinski samohodni cirkular - Deutz-Motor-Bandsäge 1911 r
Muzejski primjerak - Samohodni cirkular "Lanz" iz 1922. godine, izložen u Sinsheim Auto & Technik Museum. Proizveo ga je Heinrich Lanz, njemački proizvođač poljoprivrednih strojeva i vučnih motora.

Samohodni cirkular je vozilo opremljeno tračnom ili kružnom pilom, koje se koristi u drvnoj industriji i namjenjeno je za rezanje krupnijih trupaca, na manje cjepanice prikladne za peći na drva. Upotrebljava se najviše u jesen ili početkom zime, kada je najveća potražnja za ogrijevnim drvetom.

Samohodni cirkular je također poznat i po narodnim nazivima njemačkog porijekla (njem. Bandsäge - tračna pila) - "banzek", "banseg" ili "bancek".

Prvi samohodni cirkular napravljen je 1900. godine, a smatra se da je njemačka kompanija Kaelble iz Backnanga prvi proizvođač ovog vozila u Evropi [1].

Ova vozila koriste uglavnom dizelske motore raznih proizvođača, najčešće "Aran" i "Lombardini".

Na zapadu su ova vozila bila u čestoj upotrebi među trgovcima drva sve do 1960-ih godina. U istočnoj Evropi ga se i danas često može vidjeti u toku jeseni i početkom zime, kada je najveća potražnja za ogrijevnim drvom. Pilari u Bosni i Hercegovini ponekad koriste samohodne cirkulare vlastite ručne izrade.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Andreas Brunold, Der Wandel der Industriegesellschaft am Beispiel der Stadt Backnang (Transformacija industrijskog društva na primjeru grada Backnanga), www.mediaculture-online.de". Arhivirano s originala, 30. 11. 2010. Pristupljeno 23. 12. 2013.