Samostan Mariawald

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Opatija Mariawald

Opatija Mariawald danas je jedini muški samostan redovnika trapista u Njemačkoj. Trapisti u njemu žive, mole i rade od 1862. godine. Nekoliko trapista iz ovog samostana, predvođenih Franzom Pfanerom, utemeljili su trapistički samostan "Marija Zvijezda" nedaleko od Banja Luke u Bosni 1869. godine.

Samostan su u 15. vijeku osnovali cisterciti. Godine 1795. samostan je zbog širenja francuske revolucije zatvoren, a monasi su rastjerani. Od šezdesetih godina 19. vijeka naseljavaju ga trapisti iz opatije Oelenberg i tako samostan Mariawald postaje kuća trapističkog reda. Između 1875. i 1887. godine samostan je ponovno napušten zbog Kulutrkampfa s pruskim vlastima. Monasi su bili prisiljeni i po treći put napustiti samostan za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj, tokom Drugog svjetskog rata (1941.-1945.). Raspršeni monasi opatije Mariawald vratili su se po završetku rata i nastavili redovni samostanski život.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]