Samostan svetog Bonaventure

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Samostan Sv. Bonaventure)
Crkva Sv. Bonaventure
Osnovne informacije
ReligijaKatoličanstvo
DržavaBosna i Hercegovina
Organizacijski statusVrhbosanska nadbiskupija
StatusSamostanska crkva
Oznaka baštineNacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Arhitektonski opis
Arhitektonski tipCrkva
Arhitektonski stilIstoricizam
Specifikacije
Dužina20,50 m
Širina9,20 m
Toranj/-evi1
Visina tornja23,20 m
MaterijaliOpeka

Samostan sv. Banaventure, je katolički vjerski objekat u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, u općini Visoko, Bosna i Hercegovina, i proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Nacionalni spomenik se sastoji od zgrade Samostana sa gimnazijom i sjemeništem, pripadajuće crkve i pokretnog naslijeđa koje čini zbirka slika starih majstora. Ime je dobio po Sv. Bonaventuri doktoru teologije, koji je bio poznat po svojoj skromnosti i jednostavnosti.[2]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalazi u neposrednoj blizini centralne gradske zone Visokog s kojom je povezana mostom preko rijeke Bosne.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi franjevački samostan izgrađen je u Milima kod Visokog 1340/41. godine nakon uspostave Bosanske franjevačke vikarije. Srušen je krajem XVII vijeka nakon provale Eugena Savojskog 1697. godine u BiH. Franjevci se vraćaju u Visoko dva vijeka kasnije, 1900. Godine. Te godine izgrađeni su Samostan i crkva, po projektu Ivana Holtza.

Franjevačka klasična gimnazija u Visokom od 1900. do 1914. godine broji šest razreda, a godine 1913/14. izvršena je dogradnja objekta na sjevernom dijelu pa je gimnazija imala osam razreda.

Opis[uredi | uredi izvor]

Crkva Sv. Bonaventure pripada tipu jednobrodnih objekata zidanih opekom sa zvonikom na jugozapadu i apsidom na sjeveroistoku. Objekat ima pravougaonu osnovu dimenzija 9,20m x 20,50m, a uzdužna osovina je orijentisana u pravcu jugozapad - sjeveroistok. Visina objekta do strehe dvovodnog krova iznosi 13,60 m, do sljemena 17,25 m i do vrha šatorastog krova zvonika 23,20 m. Unutrašnjost se sastoji od narteksa, naosa i svetišta.

Svod Crkve sv. Bonaventure oslikao je početkom XX vijeka Marko Antonini. Zidne slike, četiri tonda sa središnjim prizorom Sv. Franjo u slavi, izvedene su u neobaroknom maniru.

U Samostanu je i zbirka nekoliko umjetničkih djela.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Samostan sv. Bonaventure". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Arhivirano s originala, 7. 12. 2022. Pristupljeno 9. 2. 2016.
  2. ^ "VISOČKI FRANJEVAČKI SAMOSTAN SV. BONAVENTURE – RIZNICA BLAGA". GRADSKI WEB PORTAL - VISOKO. Arhivirano s originala, 2. 4. 2016. Pristupljeno 9. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]