Samuilo, kralj Ugarske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Samuilo
Samuel Aba Litho 2.jpg
Kralj Ugarske
Vladavina 1041. - 1044.
Prethodnik Petar
Nasljednik Petar
Dinastija Aba
Rođenje 990.
Smrt 5. juli 1044.
Mjesto sahrane Abasar, Kraljevina Ugarska

Samuilo (mađarski: Sámuel; 990. - 5. juli 1044.) je bio kralj Ugarske od 1041. do 1044. godine. Njegov otac je bio oženjen sestrom kralja Stjepana I. Kralj Stjepan I je imenovao Samuila svojim palatinom, a nakon njegove smrti 1038. godine, novi vladar Petar je uklonio Samuila sa ove funkcije. Nakon toga su ugarski lordovi svrgnuli Petra 1041. godine i postavili Samuila za kralja. Nakon dolaska na ugarsko prijestolje, Samuilo se odlučio obračunati sa protivnicima čime je došao u sukob sa Gerardom, biskupom Csanada. Kralj Petar se 1044. godine vratio uz pomoć cara Svetog rimskog carstva Henrika III, koji je pobijedio ugarsku vojsku u bici kod Menfea u blizini Gyora. Samuilo je pobjegao, ali je uhvaćen i ubijen.