Idi na sadržaj

San Marino

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Republika San Marino
Serenissima Repubblica di San Marino
Zastava San Marina Grb San Marina
Zastava Grb
Himna"Inno Nazionale della Repubblica"
("Nacionalna himna")
Položaj San Marina na karti
Položaj San Marina
Glavni grad San Marino
Službeni jezik italijanski
Državno uređenje  
Alessandro Rossi
Milena Gasperoni
Luca Beccari
Zakonodavstvo
Nezavisnost 3. septembar 301
Površina
• Ukupno
61,19 km2 (223.)
• Vode (%)
zanemariv
Stanovništvo
• Ukupno
32,471 Procjena 2012 (212.)
533/km2 
Valuta Euro (€) (EUR)
Vremenska zona CET (UTC+1)
- ljeti CEST (UTC+2)
Pozivni broj +378
Internetska domena .sm

San Marino, zvanično La Serenissima Repubblica di San Marino, jest najstarija i najmanja republika u Evropi i jedna od najmanjih na cijelom svijetu. Teritorija San Marina je enklava unutar italijanskog teritorija u podnožju planine Monte Titano u blizini jadranske obale.

Historija[uredi | uredi izvor]

Smatra se da je San Marino najstarija do danas postojeća republika na svijetu jer ju je po tradiciji osnovao kršćanski svetac sv. Marin (San Marino) porijeklom sa Raba 301. godine, bježeći od carskog progona. Stalno u centru sukoba između porodica Rimini i Monefeltro, San Marino je uspio odbraniti svoju nezavisnost i vremenom čak i proširiti svoju teritoriju.

Papa je priznao suverenost i nezavisnost San Marina 1631. godine. Francuska pod vlašću Napoleona je prva zemlja koja je zvanično priznala nezavisnost San Marina (1797. godine, a ostale evropske zemlje su to učinile 1815. godine na Bečkom kongresu. Unatoč službenoj nezavisnosti, San Marino u velikoj mjeri zavisi od Italije budući da je nakon ujedinjenja Italije u 19. vijeku postala potpuno okružena italijanskim teritorijem.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, njemačke snage su po Hitlerovoj naredbi 1943. godine okupirale i San Marino. Nešto kasnije prelazi u ruke saveznika, ali je Nijemci ponovo zauzimanju u kontraofanzivi. Konačno je oslobođena 1945. godine kada je ponovo uspostavljena demokratska vlast. San Marinom je do 1957. godine vladala koalicija socijalista i komunista, koju je zamijenila vlada demokršćana. Od 1973. godine sve do danas, San Marinom upravlja koalicija socijalista i demokršćana.

Vlada i politika[uredi | uredi izvor]

Zakonodavna vlast je Il Consiglio Grande e Generale (Opće i veliko vijeće) kojeg narod bira na direktnim izborima svakih pet godina. Ovo vijeće izabire iz svojih redova dva tzv. upravna kapetana (Capitanes Regentes) na period od šest mjeseci. Ova dva kapetana i Vijeće ministara vrše izvršnu vlast u San Marinu.

Opće i veliko vijeće također bira tzv. Vijeće dvanaestorice (Consiglio dei XII) koji vrši sudsku vlast do sljedećih izbora.

Političko-administrativno uređenje[uredi | uredi izvor]

Karta općina u San Marinu

San Marino je podijeljen u devet općina koje se nazivaju "dvorci" (castelli) koji imaju status gradova:

Geografija[uredi | uredi izvor]

San Marino je enklava unutar Italije i nalazi se u vijencu Apenina. Najviša tačka je Monte Titano (749 metara iznad mora). Ne postoje važniji vodeni tokovi.

Klima je mediteranska, sa toplim ljetima i blagim zimama.

San Marino je treća najmanja zemlja u Evropi, nakon Vatikana i Monaka.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Najveći dio stanovnika San Marino su italijanskog porijekla. Zvanična religija je katoličanstvo a zvanični jezik italijanski.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak San Marino koji govori o državama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.