Sandala

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gumene sandale

Sandale su vrsta obuće koja se sastoji od đona pričvršćenog na stopalo različitim trakama. Sandale se razlikuju od drugih sličnih vrsta obuće tako što otkrivaju veći dio stopala. Proizvode se od različitih materijala, obično kože, drveta, biljnih vlakana, gume i sl.

Historija[uredi | uredi izvor]

Poznate su još u Mesopotamiji 1600-1200. p. n. e., nadalje u Egiptu, Rimu, starim američkim civilizacijama, a danas su uobičajena svakodnevna obuća meksičkih Indijanaca, gdje su poznate kao huarache.

Sandale su i svečana obuća biskupa kod pontifikalne mise. Posebna obuća pape i njegovih đakona (campagi) spominje se u 6. vijeku, a preuzeta je od rimskih senatora. U 9. vijeku spominju se sandalia, koje nose svi klerici. To su isprva otvorene, a od 11.-13. vijeka zatvorene cipele raznovrsna oblika. Od 14. vijeka posebne cipele u liturgijskim činima postale su privilegija biskupa, a nazivaju se caligae. Izrađuju se od svile i kožnog potplata, a iste su boje kao i ostalo liturgijsko ruho tog dana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]