Idi na sadržaj

Sandro Botticelli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sandro Botticelli
Autoportret, Poklonsto kraljeva
Rođenje1. mart 1445
Firenca, Italija
Smrt17. maj 1510
Firenca, Italija
PeriodRenesansa
Vrsta umjetnostislikarstvo
DjelaRođenje Venere 1485
Primavera 1485
UtjecaliFilippo Lippi

Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi (1. mart 1445 – 17. maj 1510), poznatiji kao Sandro Botticelli, bio je italijanski renesansni slikar, predstavnik neoplatonizma; spada u likovni krug oko Lorenza il Magnifica.

Rođen u Firenci u radničkoj četvrti Ognissanti, učio na početku zlatarski zanat, da bi ga otac po njegovoj želji povezao sa Filippom Lippijem u čijoj je školi proveo 3 godine.

Od 1465. do 1470. Botticelli slika nekolicinu slika Madone. Na ovim slikama ogleda se uticaj njegovog učitelja Lipija, ali i tada najznačajnijih slikara Firence Antonia Pollaiuola i Andrea del Verrocchia.

U jesen 1481, pozvao ga je Papa Siksto IV zajedno sa drugim umjetnicima da oslika novosagrađenu Sikstinsku kapelu portretima prethodnih papa.

Njegova najpoznatija djela su Primavera (oko 1482. godine) i Rođenje Venere (oko 1485. godine).

Primavera, također je poznata kao Alegorija proljeća. Dok se većina kritičara slažu da slika prikazuje skupinu mitoloških figura u vrtu, što je ujedno alegorija proljeća, druga tumačenja navode sliku kao ilustraciju ideala neoplatonske ljubavi. Pretpostavlja se da je sliku naručio jedan od članova Medicijeve porodice. Slika prikazuje šest ženskih (Flora, Venera, Chloris i tri gracije), i dvije muške figure (Merkur i Zefir), zajedno sa kupidom koji nosi povez preko očiju. Botticelli prikazuje do 190. različitih cvjetova na slici. Od 1919. godine slika se nalazi u Uffizi u Firenci, Italija.

Rođenje Venere. U centralnom dijelu kompozicije nalazi se akt Venere, antičke božice koja je rođena iz morske pjene. Na desnoj strani nalazi se figure Flore, a na lijevoj je prikazan par Zefir i Hloris koji simbolišu vjetar i obasipaju tek rođenu Veneru cvijećem. Slika se nalazi u Uffizi u Firenci, Italija.

Galerija

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]