Sanela Redžepagić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sanela Redžepagić.

Sanela Redžepagić je rođena 1971. godine u Zenici.[1] Srednju muzičku školu započela je u klasi prof. Branke Stahuljak, a završila u Beogradu u klasi prof. Doroteje Cestnik - Spasić. Diplomirala je 2002. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Paše Gackić. Dobitnica je i nagrade na takmičenju mladih muzičara Srbije, a na nivou bivše Jugoslavije 2 nagrade.

Održala je pet solističkih koncerata u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U decembru 2002. je nastupila sa Sarajevskom filharmonijom kao solistica, a u aprilu iste godine sa orkestrom Haydn iz Italije.

Usavršavala se kod profesorice Kammersängerin Olivere Miljaković. U decembru 2002. pjevala je na koncertu u SAD (New York) kao predstavnik mladih umjetnika BiH pri UN, a 2003. na koncertu Srebrenica-New York u oratoriju Srebrenički inferno, kompozitora Đele Jusića.

Preminula je u Milanu 3. jula 2008. u 37. godini života nakon teške bolesti.[2]

Fondacija "Sanela Redžepagić"[uredi | uredi izvor]

Roditelji i sestra Sanele Redžepagić, su 2009. godine osnovali istoimenu Fondaciju, kao uspomenu na ovu umjetnicu.

Osnovni cilj Fondacije jeste: "... da se brine o ženama u BiH, da se pravovremeno podvrgavaju preventivnim pregledima na rak dojke,te blagovremeno i kvalitetno liječe i uspješno rehabilitiraju."[3]

Kao prioritetne ciljeve, Fondacija navodi:

  • Pokretanje aktivnosti edukacije žena svih uzrasta o ispravnom i redovitom samopregledu dojki i osvješćavanju žena za brigu o vlastitom zdravlju s osnovnim ciljom PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA.
  • Animiranje žena u odabiru zdravstvene ustanove za liječničke preglede i liječenje
  • Kontinuirano praćenje liječenja žena oboljelih od raka i pruženje pomoći koja im bude potrebna.
  • i druge[4]

Uloge u operama[uredi | uredi izvor]

Od 1992. - 1997. bila je članica ansambla SNG Opera in Balet Ljubljana (Slovenija), gdje je pohađala operski studio kod mentora Božene Glavak. U Ljubljanskoj operi ostvarila je uloge: Kraljica u operi Sneguljčica od Adamiča, Mercedes u operi Georgesa Bizeta - Carmen), Flora u operi La Traviata od Verdija, Fenena u operi Nabucco od Verdija, Karolka u operi Jenufa Leoša Janacheka. U Sarajevskoj operi ostvarila je uloge u predstavama i nastupe na koncertima: Cavalleria rusticana od Pietra Mascagnija, (Mamma Lucia), Proljeće u Operi, Kneginja čardaša predstava od Kalmana (Kontesa Stasi), Figarov pir od Mozarta (Cherubino), Nabucco-Verdi (Fenena), Srebreničanke.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • [1] Fondacija Sanela Redžepagić: Memorijalni koncert u BNP Zenica (VIDEO); www.radiosarajevo.ba

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 8. 2. 2015. Pristupljeno 29. 12. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ http://www.sarajevo-x.com/clanak/080704027
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 10. 3. 2011. Pristupljeno 21. 7. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 12. 3. 2011. Pristupljeno 21. 7. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)