Sanja Burić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sanja Burić (Sarajevo, 10. mart, 1973 - Sarajevo, 14. septembar, 2021.) bila je bosanskohercegovačka glumica i profesorica na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Studirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i diplomirala. Postdiplomske studije glume završila je na Međunarodnoj teatarskoj školi Jacques Lecoq u Parizu i na Cours Florentu, također u Parizu.[1] U periodu od 2018. godine do 2020. godine predavala je na predmetu Pokret, u sklopu odsjeka glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Na Univerzitetu u Sarajevu obnašala je funkciju prorektorice za umjetnost.

Poznata je po ostvarenim ulogama u televizijskim serijama "Viza za budućnost" (2002.) i "Crna hronika" (2004), te filmskim ostvarenjima kao što su "Kod amidže Idriza" (2004]) i "Dobro uštimani mrtvaci" (2005). Osim toga, glumila je u teatarskim predstavama u Narodnom pozorištu Sarajevo, Kamernom teatru 55, Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, Otvorenoj sceni Obala i Pozorištu Mladih Sarajevo.[2]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Vidi takođe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]