Santa Maria u Aracoeli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Santa Maria in Aracoeli)

Santa Maria u Aracoeli (italijanski: Basilica di Santa Maria in Ara Coeli; bosanski: Bazilika Svete Marije na nebeskom žrtveniku) je bazilika u Rimu u sagrađena na samom vrhu Kapitola.

Ime[uredi | uredi izvor]

Prvobitni naziv crkve bio je Santa Maria u Capitolo budući da je sagrađena na Kapitolu za vrijeme antičke rimske vladavine, ali je tokom 14. stoljeća preimenovana. Prema legendi, bazilika je sagrađena na mjestu gdje je proročica prorekla rođenje Isusa.

Današnji naziv datira iz 1342. godine, kada je i počela njegova popularizacija, da bi se na kraju usvojio kao zvanično ime crkve.

Često se bazilika, od strane lokalnih stanovnika, naziva i Kapitolijeva crkva ili Kapitolijeva bazilika, zbog samog mjesta na kojem se nalazi.

Opis[uredi | uredi izvor]

Bočni ulaz u baziliku iznad kojeg se nalazi mozaik Bogorodice s djetetom i dva anđela.

Crkva posjeduje tri ulaza, otvarana i rekonstruisana tokom stoljeća. Do glavnog crkvenog ulaza stiže se stepeništem od 124 stepenica. Ta stepeništa su naknadno izgrađena 1348. godine, u znak zahvalnosti Bogorodici što je grad oslobodila od kuge koja je odnijela brojne živote. Stepenište je svečano otvorio poznati rimski političar i tribun Cola di Rienzo, čiji se kip nalazi pored lijeve ograde bazilike.

Drugi najznačajniji ulaz je sa bočne strane. Većina turista za ulaz u baziliku koristi isključivo ovaj ulaz. Njegova značajnosti ogleda se u mozaiku iznad njega koji oslikava Bogorodicu i dva anđela.

Crkva ima nezavršenu fasadu od crvene opeke sa tragovima mozaika iz kasnog 13. stoljeća.

Raskošni plafon sa pozlaćenim, geometrijski pravilnim, konturama sagrađen je tokom 16. stoljeća u čast pobjede vojvode Marcantonio Colonna. On je 1571. godine sa svojom flotom uspio pobijediti tursku vojsku u čuvenoj Bici kod Lepanta.

Na središnjem oltaru nalazi se drvena ikona Madone iz Aracoelija, koja se prepisuje Luki Eevanđelistu. Međutim, stručnjaci sumnjaju u autentičnost ikone i procjenjuju da ona datira iz razdoblje između 6. i 9. stoljeća.

Jedan od najpoznatijih predmeta u bazilici svakako je bila statua malog djeteta koja predstavlja Isusa. Isklesana je u 15. stoljeću u maslinovom drvetu iz Getsimanskog vrta. Mnogi Rimljani vjeruju u njena čudotvorna svojstva. Statua je ukradena u februaru 1994. i nikada nije pronađena. Danas se koristi novonapravljena kopija ukradene statue.

U samoj crkvi nalazi se i dio posmrtnih ostataka svete carice Jelene, majke cara Konstantina Velikog. Jelenine mošti bile su mnogo puta kradene iz Rima, pa su sačuvani dijelovi prenijeti u Francusku, a ostaci, na zahtjev pape Inoćentija II, položeni u baziliku Santa Maria in Aracoeli. U crkvi su sahranjeni i Katarina Kosača, pretposljednja bosanska kraljica, i papa Honorije II.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]