Saračeva kuća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Saračeva kuća ili Šarenica, dio je graditeljeke cjeline koju čine i Zgrada finansija i Stara osnovna škola (Niža stručna škola). Nalazi se u Jajcu, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 2-8 marta 2004. godine donijela je odluku da se graditeljska cjelina proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovu odluku Komisija donijelo je u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo (predsjedavajuća) i Tina Wik.[1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Zgrada finansija, Saračeva kuća (Šarenica) i Stara osnovna škola izgrađene su u nizu, te tvore graditeljsku cjelinu, koja predstavlja primjer austrougarske arhitekture grada Jajca. Smještene su u južnom dijelu grada, u neposrednoj blizini Crkve sv. Marije, odnosno Sultan Sulejmanove džamije.

Historija[uredi | uredi izvor]

Austrijskom upravom od 1878. godine, u Jajcu prekida se izgradnja objekata organski povezanih sa ambijentom, a unose se elementi srednjoevropske arhitekture, prosječnog kvaliteta. Još dvadesetak godina nakon dolaska Austrije individualna stambena arhitektura gradi se na starim tradicijama, a zatim dolazi do napuštanja oblikovnih elemenata krova, pokrova i fasade. Objekti nastali u ovom periodu, gledano šire, nemaju nekih većih arhitektonskih vrijednosti. Ipak, oni su vremenom stekli određenu ambijentalnu vrijednost.

Saračeva kuća (Šarenica)[uredi | uredi izvor]

Izgrađena je 1899. godine. Podigao ju je ondašnji jajački posjednik Suljaga Sarač za stan svoje porodice, koja se smjestila na prvom spratu, te za besplatan konak za putnike namjernike. Prije vremena njene izgradnje na mjestu ove kuće nalazila se starija, tradicionalna kuća, ambijentalnih vrijednosti, vlasništvo starih jajačkih kapetana, a posljednji od njih su bili Mehmed-beg i Osman-beg Kapetanović.

U vrijeme zasjedanja AVNOJ-a 1943. godine u njoj je Moša Pijade osnovao prvu telegrafsku agenciju nove Jugoslavije – TANJUG. U ovom objektu vajar Antun Augustinčić imao je svoj atelje u kome je izradio poznatu bistu Josipa Broza Tita koja je bila izložena za vrijeme II zasjedanja AVNOJ-a.

Opis[uredi | uredi izvor]

Izgrađena je u eklektičkom - pseudomaurskom izrazu. Taj izraz karakterizira upotreba bogate ornamentike i dekorativno-plastičnih elemenata na fasadama. Osnova objekta Saračeve kuće je pravilan pravougaonik dimenzija 14 x 11 m i ima prizemlje i sprat. Usljed neodržavanja u lošem je stanju.

Zgrada finansija[uredi | uredi izvor]

Zgrada finansija izgrađena je 1882. godine. U toj zgradi za vrijeme austrougarske uprave i za vrijeme stare Jugoslavije bila je smještena finansijska stanica. Finansi bili su inspektori zaduženi da spriječe krijumčarenje duhana, alkohola i druge robe koja je bila stavljena pod poseban režim državnog monopola. Isključivo su stranci bili zaposleni kao finansi, jer austrougarska vlast nije povjeravala ovaj posao domaćim ljudima. Godine 1943. u ovom objektu je bila smještena kuhinja Vrhovnog štaba i prištapskih jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Gornji dijelovi objekta – najviše krov, su u toku rata 1992 – 1995. godine nekoliko puta bili pogođeni artiljerijskim zrnima. Najveća oštećenja registrirana su prema sjevernom dijelu objekta. Za protekle dvije godine, usljed neodržavanja, objekat je propao i doživio je teška konstruktivna oštećenja koja su dovela do kolapsa i urušavanja dijela u kome se nalazilo stepenište. Također, u enterijeru, usljed prokišnjavanja i kasnijeg djelovanja vlage, došlo je do urušavanja stropa prizemlja.

Opis[uredi | uredi izvor]

Sastoji se iz dva dijela pod jedinstvenim krovom: centralnog dimenzija osnove 12 x 7 m, i naknadno izgrađenog krila, postavljenog okomito na centralni dio, dimenzija osnove 3,50 x 7,00 m. Ima suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje sa badžom na kojoj su istaknuta dva polukružno završena prozorska otvora. Pravilan ritam prozorskih otvora, istaknuti krovni vijenci i istaknuti vijenci između etaža daju oblikovni izraz fasadama. Prizemlje objekta na južnoj strani je dodatno naglašeno imitacijom rustike sa osam horizontalno izvučenih fuga u malteru.

Zgrada Stare osnovne škole[uredi | uredi izvor]

Izgrađena je oko 1880 godine. U ovoj su zgradi za vrijeme oslobođenja Jajca u II svjetskom ratu održavani kursevi opismenjavanja i u njoj je bila smještena prva jajačka osnovna škola. Nakon II svjetskog rata u zgradi je bila smještena Niža muzička škola i prostorije Društva za zaštitu starina grada Jajca. U toku rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine oštećena je i kasnije djelomično sanirana, ali je i dalje izložena propadanju.

Opis[uredi | uredi izvor]

Zgrada je pravougaone osnove dimenzija 21,30 x 12 m, sa suterenom, prizemljem i spratom.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Šefik Bešlagić, Spomenici narodnooslobodilačke borbe u Jajcu i njihova zaštita, str. 77,78).
  • Ibrahim Krzović, Arhitektura Bosne i Hercegovine 1878. - 1918., Umjetnička Galerija Bosne i Hercrgovine, Sarajevo
  • Nedžad Kurto, Arhitektura Bosne i Hercegovine; Razvoj bosanskog stila, Sarajevo Publishing, Međunarodni centar za mir, Sarajevo
  • Hazim Eminefendić, Jajce 1878 – 1941., Sarajevo, 1989.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zgrada finansija (Niža stručna škola)," (PDF). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2017.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]