Sarajevska crvena linija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sarajevska crvena linija je naziv za memorijalni događaj koji se desio 6. aprila 2012. godine a kojim je obilježena 20. godišnjica početka opsade Sarajeva. Događaj je organizovan u saradnji Grada Sarajeva i institucije East West Theatre Company. Sastojao se od instalacije 11.541 prazne crvene stolice postavljenih duž ulice Maršala Tita, od Vječne vatre do područja između zgrade Predsjedništva BiH i Alipašine džamije. Spomen događaj je posvećen građanima Sarajeva ubijenim u periodu od 1992. do 1996. godine.

Autori su opisali Sarajevsku crvenu liniju kao dramu i muzičku poemu posvećenu građanima Sarajeva ubijenim tokom opsade svoga grada.[1][2]

Program[uredi | uredi izvor]

Pogled na Sarajevsku crvenu liniju

Centralni dio događaja desio se ispred spomenika Vječna vatra.[3] Stolice, koje su simbolizirale svakog ubijenog građanina Sarajeva, su postavljene u 825 redova a linija koja se formirala od istih, protezala se dužinom od oko 800 metara. Stolice su simbolizirale ubijene građane Sarajeva, kojih je prema podacima Centra za istraživanje i dokumentaciju tokom četverogodišnje opsade bilo 11.541.[4][5]

Od ukupnog broja stolica, njih 643 su bile male stolice koje su predstavlja ubijenu djecu. Na neke od njih, tokom događaja, prolaznici su postavili igračke poput medvjedića ili plastičnih automobila, simbolizirajući nevinost ubijene djece.

Izložba fotografija napravljenih tokom događaja je 2014. godine upriličena u turskom Istanbulu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Opsada Sarajeva od strane Vojske Republike Srpske, vremenski duža i od opsade Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata, je trajala skoro 4 godine. Tokom tog perioda oko 380.000 stanovnika Sarajeva je većim dijelom ostalo bez hrane, struje, vode i grijanja.

Dana 6. aprila 1992. godine, oko 40.000 ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine skupili su se na trgu zahtjevajući od političara mir i popuštanje nacionalnih tenzija.

Evropska zajednica je priznala bivšu jugoslavensku republiku SR Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu nakon što je većina njenog stanovništva na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine glasalo za nezavisnost. Međutim, glasanje se održalo prema etničkoj liniji gdje se u općinama sa većinskim bošnjačkim i hrvatski stanovništvom, glasalo za nezavisnost dok su u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom uglavnom glasalo za ostanak u krnjoj Jugoslaviji, koja bi bila pod apsolutnom srpskom dominacijom.

Etničko jedinstvo, demonstrirano na trgu u Sarajevu, je iritiralo srpske nacionaliste, koji su tokom demonstracija pucali u masu iz obližnjeg hotela, ubivši pri tome 5 ljudi. Srpski nacionalisti, uz pomoć bivše JNA i susjedne Srbije, izvršili su opsadu Sarajeva i u roku od nekoliko mjeseci okupirali oko 70% teritorije BiH, djelomično protjeravši nesrbe sa teritorije pod svojom kontrolom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Slobodna Evropa: Sarajevska crvena linija: Sjećanje na poginule u opsadi
  2. ^ Federalna televizija: Sarajevska crvena linija
  3. ^ Dnevni List: Sarajevska crvena linija - Koncert za ubijenu publiku
  4. ^ City.ba: Sarajevska crvena linija - 11541
  5. ^ "E-News: Crvena linija za žrtve opsade Sarajeva". Arhivirano s originala, 1. 7. 2012. Pristupljeno 4. 1. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Službeni sajt