Idi na sadržaj

Sarajevsko polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sarajevsko polje se nalazi u unutargorskoj depresiji, okruženoj planinama Bjelašnicom i Igmanom na jugozapadu, Trebevićem na jugoistoku i srednjim planinama i međudolinskim rtovima na sjeveru i sjeverozapadu.

Prosječna nadmorska visina Sarajevskog polja je oko 500 mmv. Najmanja nadmorska visina je na prostoru sarajevskog naselja Reljevo, dok se prema jugoistoku nadmorska visina povećava.

Najzapadnija tačka polja je na 18 16' istočne geografske dužine, što odgovara položaju naselja Blažuj. Krajnja istočna je na 18 27' istočne geografske dužine (Bentbaša), a najsjevernija tačka je u naselju Reljevo na 43 53' sjeverne geografske širine. Najjužnija tačka se nalazi južno od naselja Vojkovića na 43 47' sjeverne geografske širine.

Prema geološkim i geomorfološkim karakteristikama, ovaj prostor karakterišu dvije cjeline i to planinski obod i zaravnjena depresija sa Sarajevskim poljem.

Sa svih strana Sarajevsko polje je oivičeno brdima, nekim vrlo strmim, bez naselja, i drugih blagih strana, na kojima je veći broj sela. Ova brda su većinom ogranci obližnjih planina Bjelašnice i Jahorine. Od mjesta gdje rijeka Željeznica silazi u Sarajevsko polje pa do doline rijeke Zujevine.

Sa južne i zapadne strane, Sarajevsko polje graniči sa planinom Igman, ogrankom Bjelašnice koja se odmah za leđima Igmana uzdiže do visine od 2067 m. Greben Igmana se pruža od doline rijeke Željeznice do vrela Bosne u pravcu od jugoistoka ka sjeverozapadu, a od vrela Bosne ide pravo na sjever do doline rijeke Zujevine, odakle opet ide na sjeverozapad.

Najviši vrh Igmana je visok 1505 mnv i nad poljem se uzdiže vrlo naglo, te je vrlo strm, zbog čega na njemu uglavnom nema naselja, što je jedini slučaj kod brda koje oivičavaju polje. Sav je obrastao šumom, pri dnu bjelogoricom, još malenom. Što se više penje uz planinu sve više preoblađuje crnogorica, tako da se na vrhu i dublje u planini među omorikama i jelama rijetko nađe po koji stari javor ili bukva. Šuma je velika i stara, a rijedak je go krš.

Sarajevsko polje administrativno je podijeljeno između bosanskohercegovačkih entiteta Federacija BiH (Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo), i Republika Srpska (Istočno Sarajevo).