Sarcobatus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sarcobataceae)
Sarcobatus
Sarcobatus baileyi
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaTracheophyta
RazredMagnoliopsida
RedLamiales
PorodicaSarcobataceae
Behnke
RodSarcobatus
Nees

Sarcobatus je maleni rod koji je smješten u zasebnu porodica Sarcobataceae, cvjetnica u redu Lamiales, razred Magnoliopsida, divizija Tracheophyta.[1]

Sarcobatus ima dvije priznate vrste, obje iz Sjeverne Amerike.[2]Bilo je uobičajeno je da se Sarcobatus uključivao u porodicu Chenopodiaceae, ali APG III sistem iz 2009 , prepoznao ga je kao jedini rod u porodici Sarcobataceae.

Opis[uredi | uredi izvor]

Sarcobatus vermiculatus
S. vermiculatus, izbliza

Biljke roda Sarcobatus su listopadni grmovi koji narastu visoko do 0,5–3 m sa bodljastim granama i sukulentnim listovima, dužine 10–40 mm i širine 1–2 mm. Listovi su zeleni, za razliku od sivo-zelene boje većine ostalih grmova unutar svog raspona. Cvjetovi su jednospolni, s muškim i ženskim na istoj biljci i javljaju se od juna do avgusta. Vrsta se razmnožava iz sjemena i klica. S. vermiculatus je otkriven 1806., istraživanjem zapada Sjeverne Amerike, koje je obavila Lewisova i Clarkova ekspedicija.[3]

Stanište[uredi | uredi izvor]

Područje rasprostranjenosti roda 'Sarcobatus je zapadna Sjeverna Amerika, jugoistočna Britanska Kolumbija i jugozapadna Alberta, Kanada južno kroz sušne regije Sjedinjenih Država (istok do Sjeverne Dakote i zapad do Teksasa, zapadno do srednjeg Washingtona) i istočno Kalifornija) do sjevera Meksika (Coahuila). Obe vrste roda Sarcobatus su halofite, obično se nalaze u sunčanim, ravnim predjelima oko rubova suhih jezera i u koritima suhih potoka. Zamijenjuje ga jodov grm u izuzetno slanim okruženjima. Često raste na ekstenzivnim, skoro čistim sastojinama na pluvijalnim pustinjskim lokacijama, a najčešće je na sitnozrnatim tlima u područjima s relativno visokim vodostajem.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2016). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV". Botanical Journal of the Linnean Society. 181 (1): 1–20. doi:10.1111/boj.12385. ISSN 0024-4074.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  2. ^ Matthew H. Hils, John W. Thieret & James D. Morefield. "Sarcobatus vermiculatus". u Stanley L. Welsh; Clifford W. Crompton; Steven E. Clemants (ured.). Flora of North America, volume 4, Chenopodiaceae.
  3. ^ "Lewis and Clark as naturalists". Smithsonian National Museum of Natural History. Arhivirano s originala, 29. 4. 2014. Pristupljeno 12. 6. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]