Sarkofag

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Etrušćanski sarkofag

Sarkofag je kamena grobnica za sahranjivanje kovčega ili tijela umrlog. Riječ σαρκοφαγος (starogrčki sarx = meso; phagos = jesti) znači "jedač mesa". Herodot je pogrešno vjerovao, da su sarkofazi isklesani od posebne vrste kamena, koja može da pojede meso leša unutar sarkofaga.

Sarkofag može biti od kamena, metala, pečene gline ili drveta, redovno oslikan ili ukrašen reljefima[1] u koji su se u antici pokopavali mrtvaci. Poklopac mu je ili ravan, ili u obliku krova na dvije vode sa "rogovima" na uglovima. Stranice su mu gotovo redovno bogato ukrašene figuralnim prikazima portreta pokojnika i scena iz njegovog života ili mitološkim scenama. Od antike upotrebu sarkofaga preuzelo je i kršćanstvo, ali mu mijenja ikonografski sadržaj reljefne dekoracije. U početku, centralno mjesto zauzima krst, a kasnije, biblijske scene koje simboliziraju ili neposredno govore o uskrsnuću i zagrobnom životu.

Riječ sarkofag se u skorije vrijeme koristi kao naziv za veliku betonsku strukturu, koja je nakon Černobilske nesreće podignuta oko ostataka nuklearne elektrane u Černobilu kako bi se izolovala od okoline.


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sarcophagus". oxfordreference.com.