Sarlat-la-Canéda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sarlat-la-Canéda, poznatiji kao Sarlat, grad je na jugozapadu Francuske. Podrefektura i centralizirajući ured kantona departmana Dordogne, u regiji Nouvelle-Aquitaine, imao je 9.127 stanovnika u 2018. godini i nalazi se u središtu urbanog područja od 19.220 stanovnika. Njegovi stanovnici zovu se Sarladai. Glavni grad Périgord Noira, na granicama Causses du Quercy, ovaj povijesni grad je glavno turističko mjesto, poznato po monumentalnim finišima uglavnom iz srednjovjekovnog razdoblja i početka renesanse (od 13. do 16. vijeka) . Njegovo gradsko središte, velike homogenosti, tako čini mreža slikovitih uličica i sokaka, zasjenjenih trgova, obloženih ljetnikovcima s lavovnim krovovima od kojih su najpoznatiji kuća La Boétie, hotel du Barry, hotel de Savignac ili predsjedništvo. Nervni centar grada, Place de la Liberté, obložen terasama, sjedište je tržnice na kojoj se prodaju specijaliteti regije: foie gras, tartufi, smokve i orasi. U svom produžetku katedrala Saint-Sacerdos i biskupska palača otvaraju se u perspektivu, što nas podsjeća da je Sarlat nekoliko stoljeća bio biskupski grad. S jednim od najvažnijih srednjovjekovnih urbanih područja na svijetu, Sarlat je prvi grad koji je imao koristi od zakona Malraux 1964. Ovaj mali perigordski grad, koji svake godine posjeti nekoliko stotina hiljada turista, povremeno služi i kao mjesto za povijesne filmove[1][2]

Aglomeracija i urbano područje[uredi | uredi izvor]

U 2010. godini urbana aglomeracija Sarlat-la-Caneda obuhvatala je samo ovu opštinu. Sa 9.127 stanovnika u 2014. godini, četvrti je najveći grad u Dordognei nakon Periggia, Bergeraca i Montpon-Mensterola. Urbano područje Sarlat-la-Caneda, koje se prostire na šesnaest drugih općina, brojalo je 19.425 stanovnika u 2014. godini. Treće je po veličini u Dordognei nakon područja Perigio i Bergerac. Kulturni događaji i praznici Svake godine, sredinom januara, vikend je posvećen blagdanu tartufa i guske jetre. Na inicijativu uzgajivača tartufa u Perigord Noiru i Sarli organizira se kulinarska akademija. Od 2009. godine, svake godine početkom marta, organizuje se Festival gusaka. Tokom leta, Pozorišni festival nudi drugačiju igru ​​svakog dana tokom tri nedelje. Ljeti se svake dvije godine [2] održava retrospektiva automobila s defileom starih automobila. Novembarski filmski festival jedan je od najvažnijih festivala francuske filmske industrije. Prepoznat je kao festival od nacionalnog značaja i organizira se uz podršku svih lokalnih, regionalnih i nacionalnih institucija. Božićna pijaca boji i oživljava grad puna tri tjedna. Božićno selo se otvara u decembru, a sastoji se od više od četrdeset kuća izgrađenih oko klizališta.

== Ekonomija == • Turizam: Sarlatova arhitektura čini ga najpopularnijom turističkom destinacijom u Dordognei i četrnaestoj u Francuskoj, sa oko milion i po posjetilaca svake godine. Mnogi turisti iz sjeverne Evrope (Ujedinjeno Kraljevstvo, Holandija, Belgija, itd.) Posjećuju regiju tokom praznika. • Pozorišni festival Sarlat, koji je 1951. osnovao Jacques Boycari, također privlači brojne turiste - od novembra 1991. svake godine se održava filmski festival. • Poljoprivreda i stočarstvo: duvan uzgajan od 1857. godine u Dordognei - tartufi, vrlo rijedak proizvod, ujedno je i vodeći proizvod Perigord Noira. Tržišta tartufa u Sarlat-la-Canedi otvorena su od sredine novembra do kraja februara. Kontrolirano tržište, rezervirano za pojedince, organizira grupa proizvođača tartufa iz Perigord Noira, a nudi svježe tartufe, prethodno oprane i osušene, svake subote ujutro. Svake godine, sredinom januara, organizuju se Festival tartufa i Kulinarska akademija. Poznati kuhari demonstriraju kako se priprema guščja jetra i tartufi [3][4].

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sarlat History". French Moments (jezik: engleski). 28. 11. 2012. Pristupljeno 8. 3. 2021.
  2. ^ "Visit Sarlat la Canéda". us.france.fr (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 10. 4. 2021. Pristupljeno 8. 3. 2021.
  3. ^ "Sarlat-la-Canéda". www.france-travel-guide.net. Arhivirano s originala, 17. 3. 2021. Pristupljeno 8. 3. 2021.
  4. ^ "Comparateur de territoire − Comparez les territoires de votre choix - Résultats pour les communes, départements, régions, intercommunalités... | Insee". www.insee.fr (jezik: francuski). Pristupljeno 8. 3. 2021.

Napomene[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]