Saturn (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stupovi Saturnovog hrama, u Rimu

Saturn (latinski: Saturnus) je jedan od glavnih rimskih bogova, bog poljoprivrede i žetve. U srednjem vijeku je poznat kao rimski bog poljoprivrede, pravde i jakosti, a drži srp u svojoj lijevoj ruci i snop pšenice u desnoj. On je identificiran u Grčkoj sa grčkim božanstvom Kronom i mitovi o ovim bogovima su obično pomiješani.

Giorgio Vasari: Kastriranje Urana (Celovog pandana), Saturn kastrira svog oca

Kastriranje Cela, kastriranje Saturna i dolazak Jupitera na vlast[uredi | uredi izvor]

Peter Paul Rubens: Saturn proždire svog sina, Saturn jede bebu Plutona, ova je slika inspirirala Goyu
Astrološki znak boga i planete Saturna

Saturn je sin Oca Neba Cela i njegove žene Terre, Majke Zemlje. Njihov je najmlađi sin Titan. Saturn je kastrirao svog oca kako bi zavladao svemirom. Njegove je testise bacio u more – iz njih je nastala Venera, najljepša božica. Saturn se oženio Ops i nastalo je zlatno doba. Tako je Saturn, iako je kastrirao Cela kad je htio spavati sa Terrom, postao dobri bog. Saturn je zaštitnik polja i žetve. Saturnu je Ops rodila Vestu, Cereru, Junonu, Plutona i Neptuna, a Saturn ih je sve progutao. Kad je Ops rodila Jupitera, sakrila ga je. Kad je Jupiter odrastao, kastrirao je Saturna, osvećujući svog oca. Oženio se Cererom, a poslije i Junonom. Postao je novi vladar svijeta. Prije nego što je uspio uhvatiti Saturna, Jupiter ga je morao potražiti jer je Saturn pobjegao u Rim. Zbog toga što je Saturn učinio strašno djelo kastriravši svog oca, smatra se zlim, iako je vladar zlatnog doba i žetve. U vrijeme tog doba, ljudi su sve činili ispravno, nisu griješili, a nije bilo ni smrti. Danas se planeta Saturn, nazvana po drevnom bogu, smatra kod astrologa zlom. Znak Saturna na nebu je i sazviježđe Jarac.

Kult[uredi | uredi izvor]

Saturn je unatoč svojem negativnom prikazivanju imao kult. U spomen na zlatno doba, blagdan Saturnalija održavana je svake godine u zimskim mjesecima, posebno na zimski solsticij. U ovom trenutku ne može biti proglašen rat, robovi i gospodari jeli bi za istim stolom, pogubljenja su odgođena, i to je bila sezona za davanje darova. To je bilo vrijeme opuštanja i donošenja odluka. To osvježuje ideje o jednakosti, kada su svi na istoj razini.

Saturn i hrišćanstvo[uredi | uredi izvor]

Francisco Goya: Saturn proždire svog sina, Saturn najvjerojatnije proždire Plutona, svog najstarijeg sina

Hrišćani su Saturnaliju preoblikovali u Božić. Kad bi festival završio, ponovno bi se uveli zakoni. Postoji teorija prema kojoj bi se hrišćansko trojstvo – Bog Otac, Isus i Duh Sveti – može smatrati trojstvom koje čine Cel, Saturn i Jupiter, odnosno, u grčkoj mitologiji, Uran, Kron i Zeus.

Astrološka vjerovanja[uredi | uredi izvor]

Kod srednjovjekovnih i renesansnih znanstvenika Saturn je povezan sa tugom. Liječnici, znanstvenici, filozofi, pisci i muzičari pokazuju da imaju jak Saturnov uticaj. Dobra strana je da Saturn može dati mir i mudrost, a mudrost Saturna je mudrost Zemlje. Astrološki je Saturn uvijek vezan uz zakone. Subota je posvećena Saturnu. Gdje je svjetlo Saturn donosi mrak, gdje ima topline Saturn donosi hladnoću, gdje je radost Saturn donosi tugu, gdje je život Saturn donosi smrt, gdje je sreća Saturn donosi neuspjeh (a ponekad i teške posljedice za loše prosudbe ili pogreške), gdje je jedinstvo Saturn donosi izolaciju, gdje je znanje Saturn donosi strah, gdje postoji nada Saturn donosi skepticizam i odugovlačenje. U medicinskoj astrologiji bog-planeta Saturn je loš za naše kosti, koljena, a tretmani poput hemoterapije koje uništava rak gdje je vidljiva bolest ćelija su uzrokovani njegovim djelovanjem. Smrt, posebno u starosti, je povezana sa Saturnom od antičkih vremena. Saturnova je boja crna. Saturn ukazuje na roditelja koji želi da mu djeca budu kao što je i on, te da žive prema strogim pravilima. Saturn nam daje tužne osjećaje. Saturn, dakle, predstavlja naša ograničenja u snazi i kontroli. Saturn u vezi s poljoprivredom sugerira prirodi vremena. Sjemenje treba sijati u propisanom vremenu.

Caravaggio: Saturn, kao bog plodnosti

Umjetnost[uredi | uredi izvor]

U umjetnosti se Saturn najčešće prikazuje kako jede svog sina. Saturn proždire svog sina je ime dano slici španijskog umjetnika Francisco Goya. Ona prikazuje Saturna koji jede svog sina. Goya nije ovoj slici dao ime, ona je poslije nazvana Saturn ili Saturn proždire svog sina. Peter Paul Rubens je također naslikao sliku nazvanu Saturn proždire svog sina. Rubensova slika prikazuje Saturna kao starijeg čovjeka koji grize svog sina, naslikanog kao bespomoćna beba. Pritom Saturn stoji na oblacima. Goyina slika prikazuje Saturna kao odvratno čudovište koje jede sina, ali već odraslog. Po jednoj teoriji, bog na slici ima falus, što bi značilo da je Saturn falični bog, što su Merkur i Mutinus Mutunus. Caravaggio ga prikazuje kao dobrog i pravednog boga plodnosti, pa bi Saturn mogao biti i falični bog.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]