Savez komunista Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Savez komunista Bosne i Hercegovine (SK BiH) je bila politička partija, koja je kao republička organizacija Saveza komunista Jugoslavije (SKJ), djelovala na teritoriji SR BiH. U novembru 1948. godine došlo je do partijske reorganizacije unutar tadašnje Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), te je osnovana Komunistička partija BiH (KP BiH) umjesto do tada postojećeg Pokrajinskog komiteta KPJ za Bosnu i Hercegovinu.[1] Godine 1952, poslije VI kongresa KPJ, na kome je Komunistička partija Jugoslavije promijenila naziv u Savez komunista Jugoslavije i KP BiH mijenja svoj naziv u Savez komunista BiH. U tom periodu utvrđena je i zastava SKBiH, koji ja bila istovjetna zastavi SKJ.

Zastava Saveza komunista Bosne i Hercegovine (latinična verzija)
Zastava Saveza komunista Bosne i Hercegovine (ćirilična verzija)

Historija[uredi | uredi izvor]

Sedamnaesta sjednica[uredi | uredi izvor]

Sedamnaesta sjednica Centralnog komiteta SKBiH održana februara 1968. godine najavila je novu etapu u SR BiH. U njenim zaključcima, po prvi put se jasno definira da su Muslimani poseban narod u BiH, istovremeno snažno potencirajući opću politiku nacionalne ravnopravnosti u zemlji. Paralelno s tim počinje snažna graditeljska i privredna ekspanzija po kojoj će SR BiH, mjereno brzinom razvoja, prednjačiti u tadašnjoj Jugoslaviji.[2]

Konceptualna promjena[uredi | uredi izvor]

Centralni komitet SK BiH (CK SKBiH) je na svojoj sjednici u maju 1990. godine donio jedan programski dokument prema kojem se Partija opredijelila za parlamentarnu demokratiju, tržišnu privredu i proglasila SKJ idejno i akciono prevaziđenom organizacijom, ističući mogućnost udruživanja republičkih saveza komunista na novim osnovama.[3] U istom dokumentu Savez komunista BiH je promjenio ime u Savez komunista BiH - Socijalistčka Demokratska Partija. Sa izmjenom naziva stranke, SKBiH - SDP je usvojio i nove simbole.

Zastava Saveza komunista Bosne i Hercegovine - Stranke demokratskih promjena (latinična verzija)
Zastava Saveza komunista Bosne i Hercegovine - Stranke demokratskih promjena (ćirilična verzija)

Iako Savez komunista 1990. priznaje mogućnost uvođenja višestranačkog sistema u BiH, i dalje se snažno protivi formiranju stranaka na nacionalnoj osnovi, sve do 31.jula 1990. godine kada je Skupština SR BiH donijela amandmane na Ustav SR BiH i time omogućila održavanje prvih višestranačkih izbora u zemlji.[4] Na prvim višestranačkim izborima u BiH, održanim 18. novembra 1990. godine, SK BiH nastupa pod nazivom SK BiH – Socijalistička Demokratska Partija. Nakon pada komunizma u Istočnoj Evropi i promjenama koje su nakon toga nastupile 90-tih godina 20.vijeka, SK BiH je tokom rata u BiH[5][6] transformirana u Socijal-demokratsku partiju BiH (SDP BiH) koja je pravni nasljednik SK BiH.

Ponovno osnivanje Saveza komunista Bosne i Hercegovine[uredi | uredi izvor]

Savez komunista BiH je 2012. registrovan u Banjoj Luci, a za njima je slijedilo osnivanje Komunističke partije Bosne i Hercegovine. Komunistička partija je 26. aprila 2012. ubrzo nakon osnivanja u Sarajevu, predstavila svoj politički program i ciljeve. Predsjednik partije je Muhamed Imamoviċ, a cilj ove partije je promjena trenutnog ekonomskog sistema i uspostava socijalističke države u Bosni i Hercegovini. Tokom poznatih protesta u Bosni i Hercegovini u februaru 2014., Komunistička partija Bosne i Hercegovine je podržala proteste radnika.

Predsjednici Centralnog komiteta SK BiH[7][uredi | uredi izvor]

Razno[uredi | uredi izvor]

U intervjuu za BH Dane juli 1999. Nijaz Duraković će plasirati tezu da je 90-tih došlo do krađe glasova na izborima.[8]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ SDP-Prvih 100 godina; Kratki pregled socijaldemokratije u BiH
  2. ^ „Prvi milenij Bosne“, autori: Ivan Lovrenović, Vildana Selimbegović
  3. ^ „SDP-Partija kontinuiteta ?“, autor: Goran Marković
  4. ^ „Bosna i Hercegovina od prvih izbora do međunarodnog priznanja“, autor: Ivica Lučić
  5. ^ Nezavisne novine
  6. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 3. 9. 2011. Pristupljeno 9. 5. 2012.
  7. ^ "Evidencija osoba koje su obnašale vodeće partijske i državne dužnosti na različitim razinama u posljednih trideset godina". Hrčak (jezik: hrvatski). Portal znanstvenih i društvenih časopisa. 2007.
  8. ^ Ćuzak, Nerzuk; Pećanin, Senad (23. 7. 1999). "Intervju dana - Nijaz Duraković". Arhiva broj 112. BH Dani. Pristupljeno 16. 6. 2019. Cak su perjanice Izetbegovicevog staba, mislim da su glavne bile Amila Omersoftic i Seferova Dika, u jednom privatnom razgovoru priznale da su SDP-u kompjutorskim manipulacijama ukrali najmanje 300 hiljada glasova

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]