Savez za promjene (Hrvatska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Savez za promjene (čvor).
Logotip Saveza za promjene.

Savez za promjene (kratica SP) je politička stranka iz Hrvatske, koja zastupa koncept lične i ekonomske slobode pojedinca. Stranka traži promjenu monetarne politike, odnosno vođenje ekspanzivne monetarne politike, pokrivanje državnog deficita nekreditnom emisijom novca iz HNB-a umjesto konstantnog zaduživanja (akumuliranja duga), suzbijanje kreditne multiplikacije i niže poreske stope. Sjedište stranke je u Zagrebu.

SP se protivi ulasku Hrvatske u EU i učešću HV-a u inostranim vojnim misijama. Također insistiraju na prestanku finansiranja vjerskih zajednica iz državnog budžeta i ukidanje RTV pretplate.

Ova stranka je prva stranka u državi nastala nakon tzv. facebook protesta koji su održavani u mnogim zemljama, i npr. u Egiptu srušili dugogodišnju vladavinu dotadašnjih političkih opcija. Protesti su održavani u Hrvatskoj tokom marta i aprila 2011. Stranka nije ideološki opredijeljena kao lijeva ili desna, već se orijentisala na konkretne ekonomske probleme nastale u Hrvatskoj nakon osamostaljenja do danas.

Program[uredi | uredi izvor]

Savez za promjene deklarativno zastupa koncept lične slobode koji pojedincu jamči pravo na slobodu misli i govora. Navode da smatraju da bi svi građani Hrvatske trebali imati priliku raditi, štediti i ulagati da bi što manje zavisili od pomoći države. Stranka se protivi uvođenju poreza na nekretnine, kapitalnu dobit, dividendu i nasljedstvo.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]