Savez za promjene (Hrvatska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logotip Saveza za promjene.

Savez za promjene (kratica SP) je politička stranka iz Hrvatske, koja zastupa koncept lične i ekonomske slobode pojedinca. Stranka traži promjenu monetarne politike, odnosno vođenje ekspanzivne monetarne politike, pokrivanje državnog deficita nekreditnom emisijom novca iz HNB-a umjesto konstantnog zaduživanja (akumuliranja duga), suzbijanje kreditne multiplikacije i niže poreske stope. Sjedište stranke je u Zagrebu.

SP se protivi ulasku Hrvatske u EU i učešću HV-a u inostranim vojnim misijama. Također insistiraju na prestanku finansiranja vjerskih zajednica iz državnog budžeta i ukidanje RTV pretplate.

Ova stranka je prva stranka u državi nastala nakon tzv. facebook protesta koji su održavani u mnogim zemljama, i npr. u Egiptu srušili dugogodišnju vladavinu dotadašnjih političkih opcija. Protesti su održavani u Hrvatskoj tokom marta i aprila 2011. Stranka nije ideološki opredijeljena kao lijeva ili desna, već se orijentisala na konkretne ekonomske probleme nastale u Hrvatskoj nakon osamostaljenja do danas.

Program[uredi | uredi izvor]

Savez za promjene deklarativno zastupa koncept lične slobode koji pojedincu jamči pravo na slobodu misli i govora. Navode da smatraju da bi svi građani Hrvatske trebali imati priliku raditi, štediti i ulagati da bi što manje zavisili od pomoći države. Stranka se protivi uvođenju poreza na nekretnine, kapitalnu dobit, dividendu i nasljedstvo.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]