Savezno izvršno vijeće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Savezno izvršno vijeće (SIV) je predstavljalo vladu Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Uspostavljeno je 1953.godine, kada je preuzelo nadležnost od Vlade FNRJ. Imalo je zadatak da se stara o sprovođenju zakona, da vrši nadzor nad radom savezne uprave i obavlja druge poslove iz nadležnosti Federacije. Sastojalo se od najmanje 15 članova, koje je birala Skupština SFRJ. Predsjednici republičkih i pokrajinskih Izvršnih vijeća automatski su ulazili u sastav SIV-a. Savezno izvršno vijeće se sastojalo od pet državnih sekreterijata (za narodnu odbranu, inostrane poslove, unutrašnje poslove, finansije i robni promet), Komiteta za spoljnu trgovinu i 12 sekreterijata SIV-a (uprave, direkcije, upravne ustanove, inspektorijati i komisije). U periodu od 1963. godine funkciju predsjednika SIV-a, vršio je po Ustavu, predsjednik FNRJ, a od 1963. godine predsjednika SIV-a je birala Skupština SFRJ. Sjedište Saveznog izvršnog vijeća se nalazilo u Palati federacije u Beogradu.


Predsjednici Saveznog izvršnog vijeća