Jugo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Scirocco)
Zadarska riva za vrijeme juga

Jugo je vjetar koji puše sa juga i jugoistoka na Jadranskom moru i priobalju. Donosi kišu i veliku vlažnost zraka, a puše s mora na kopno. Jugo je je topli i vlažni vjetar, koji se javlja uz oblačno i kišovito vrijeme, a razvija visoke valove.

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Do njegovog nastanka dolazi iznad pustinje Sahare pri čemu se ugrijan zrak ne uspijeva pomiješati sa frontom hladnog zraka veće visine, te tako dolazi do pomijeranja ispod hladnog fronta i do njegovih granica iznad Jadrana i jugoistočne Evrope gdje jugo (scirocco) pred Alpima dobija na visini. Često se kao pratnja ovog zračnog fenomena mogu primijetiti male količine crvenog pijeska Sahare koji ovaj vjetar sa sobom donosi. Pri dobitku visine on gubi na snazi i počinje se miješati sa hladnim zrakom iznad alpskih područja, te se time akumuliraju velike količine padavina.

Iako je najčešće u hladnim dijelovima godine, može puhati i ljeti. Na južnom Jadranu najčešće se javlja od početka jeseni pa do kraja zime, a na sjevernom od kraja zime do početka ljeta. Zimi jugo traje do devet dana, a katkada i do tri sedmice s prekidima, a ljeti u većini slučajeva ne duže od tri dana. Brzina puhanja juga se kreće od 10 m/s do 30 m/s i nikada ne zapuše iznenada, svoju snagu postiže tek nakon 24 do 36 sati puhanja, a olujnu jakost u pravilu postiže tokom trećeg dana od početka puhanja. Češće i snažnije se pojavljuje na južnom dijelu Jadrana nego na sjevernom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]