Sebastian Bieniek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sebastian Bieniek
01-pejman-foundation.jpg
Sebastian Bieniek, 2018
Rođenje 24. april 1975.
Czarnowąsy, Poljska
Obrazovanje Univerzitet umetnosti Berlin
Vrsta umjetnosti slika

Sebastian Bieniek (Czarnowąsy, 24. april 1975 – ) je njemački umjetnik, filmski redatelj i pisac. Njegove aktivnosti objedinjuju slikarstvo, fotografiju, performans, skulpturu, pisanje i video[1]. Jedan je od pet najutjecajnijih umjetnika koji žive u Berlinu[2]. Godine 2018. bio je jedan od 171 najutjecajnijih mislilaca u svijetu[3].

Biografija[uredi | uredi izvor]

Sebastian Bieniek rođen je 1975. godine u Poljskoj, a 1989. se preselio u Njemačku. U periodu od 1996-2001. studirao je umjetnost u Berlinu, a od 2001-2014. studirao je filmsku režiju u Berlinu. Jedan je od pet najutjecajnijih umjetnika koji žive u Berlinu. Godine 2018. bio je jedan od 171 najutjecajnijih mislilaca u svijetu.

Važna umjetnička djela[uredi | uredi izvor]

  • 1999: Hand without a body
  • 2013: Closer your eyes to see this painting
  • 2013: Doublefaced
  • 2014: Don't forget that everything will be forgotten

Galerija[uredi | uredi izvor]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • 2002: Zero
  • 2004: Sand
  • 2005: Sugar
  • 2007: The Gamblers
  • 2008: Silvester Home Run

Knjiga[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sebastian Bieniek (B1EN1EK) - Sebastian Bieniek". www.b1en1ek.com (jezik: njemački). Pristupljeno 2019-04-09. 
  2. ^ Tsirmpas, Evangelos. "The Must-Know Influential Contemporary Artists From Berlin". Culture Trip. Pristupljeno 2019-04-09. 
  3. ^ "Sebastian Bieniek". Global Influence (jezik: en-EN). Pristupljeno 2019-04-09.