Sebastian Bieniek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sebastian Bieniek
01-pejman-foundation.jpg
Sebastian Bieniek, 2018
Rođenje24. april 1975.
Czarnowąsy, Poljska
ObrazovanjeUniverzitet umjetnosti Berlin
Vrsta umjetnostislika

Sebastian Bieniek (Czarnowąsy, 24. april 1975 – 9. februar 2022[1]) je njemački umjetnik, filmski redatelj i pisac. Njegove aktivnosti objedinjuju slikarstvo, fotografiju, performans, skulpturu, pisanje i video[2]. Jedan je od pet najutjecajnijih umjetnika koji žive u Berlinu[3]. Godine 2018. bio je jedan od 171 najutjecajnijih mislilaca u svijetu[4].

Biografija[uredi | uredi izvor]

Sebastian Bieniek rođen je 1975. godine u Poljskoj, a 1989. se preselio u Njemačku. U periodu od 1996-2001. studirao je umjetnost u Berlinu, a od 2001-2014. studirao je filmsku režiju u Berlinu. Jedan je od pet najutjecajnijih umjetnika koji žive u Berlinu. Godine 2018. bio je jedan od 171 najutjecajnijih mislilaca u svijetu.

Važna umjetnička djela[uredi | uredi izvor]

  • 1999: Hand without a body
  • 2013: Closer your eyes to see this painting
  • 2013: Doublefaced
  • 2014: Don't forget that everything will be forgotten

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • 2002: Zero
  • 2004: Sand
  • 2005: Sugar
  • 2007: The Gamblers
  • 2008: Silvester Home Run

Knjiga[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sebastian Bieniek died unexpectedly on february 9th 2022". www.sebastianbieniek.com (jezik: njemački). Pristupljeno 2022-03-06.
  2. ^ "PAINTING by Sebastian Bieniek (B1EN1EK) / Gemälde - Malerei". www.sebastianbieniek.com (jezik: njemački). Pristupljeno 2022-03-06.
  3. ^ Tsirmpas, Evangelos. "The Must-Know Influential Contemporary Artists From Berlin". Culture Trip. Pristupljeno 9. 4. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ "Sebastian Bieniek". Global Influence (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 1. 4. 2019. Pristupljeno 9. 4. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)