Sedam kuća u selu Vranci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sedam kuća u selu Vranci nalazi se u općini Kreševo, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 6. do 8. novembra 2013. godine, donijela je odluku da se kuće proglase za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Selo Vranci – selo srednjovjekovnih rudara i kovača nalazi se 2 km jugozapadno od Kreševa, ispod planine Lopata.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kreševo je kao rudarsko područje bilo poznato od antičkih, srednjovjekovnih, osmanlijskih i austrougarskih vremena. Početkom 1878. godine, u Kreševu je bilo ukupno 19 majdana i 90 kovačnica, ne računajući one u selu Vranci, gdje se nalazilo oko 20 kovačnica za kovanje konjskih čavala. Početkom XX vijeka industrijska proizvodnja ugušila je zanatstvo i u Kreševu. Početkom XXI vijeka u Vrancima nisu sačuvane kovačke radionice ili majdani, ali je sačuvana arhitektura sela sa karakteristikama zbijenog naselja rudarskometalurškog tipa. Selo je nastalo tokom XVII vijeka i kasnije.

Opis[uredi | uredi izvor]

Dužina kuća je između 7 i 8 metara, a širina od 5 do 7 metara. Svojim karakteristikama odgovaraju čaršijskim kućama u Kreševu. Donji prizemni ili suterenski dio upotrebljavao se za ekonomske svrhe ili kao ostava, dok se na spratu stanovalo. Prizemlje je građeno od kamena, a sprat je građen od dizme (drvo sa malterom). U originalnoj izvedbi pokrivene su visokim krovom velikog nagiba. Pokrov predstavlja kaplama (jelove daske dužine do 1 metra, a široke oko 25 cm. Nisu građeni dimljaci, ali su naknadno izvedeni na nekim kućama.

Sadašnje stanje[uredi | uredi izvor]

Konstrukcija sačuvanih kuća uglavnom nije u dobrom stanju, mada ne prijeti opasnost od rušenja. Krovovi od šindre su zamijenjeni limom, eternitom ili crijepom.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Augusti Kristić – Lokalizacija gvozdenih majdana i rudnica kod Kreševa, Glasnik Zemaljskog muzeja, 1956
  • Vinko Mikulji – Povijest željeza i željeznog obrta u Bosni, Metalurški institut „Hasan Kikić“, Zenica, 1969

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sedam kuća u selu Vranci". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]