Seeley Booth

Ovaj članak je dobar.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Seeley Booth
Lik iz serije Kosti
Prvo pojavljivanje"Pilot"
StvaralacHart Hanson
Portretirao/laDavid Boreanaz
Informacije
NadimakShrimp (od strane djeda)
G-Man (od strane Angela)
Big gay (od strane Camilla)
PseudonimiBuck Moosejaw
Tony Scallion
Boris
Bobby Kent
TitulaSpecijalni agent FBI-a
Službena veza FBI-a sa Jeffersonianom
Narednik-major u Specijalnim snagama Armije SAD-a
PorodicaBrat: Jared Booth (preminuo)
Djed: Hank Booth
Majka: Marianne Booth
Otac: Edwin Booth (preminuo)
Suprug(a)Temperance Brennan
DjecaParker (s Rebeccom)
Christine Angela
Hank Jr (oboje s Temperance)
RodbinaPunac: Max Keenan
Šurjak: Russ Brennan
Nevjesta: Padme Dalaj
Predak: John Wilkes Booth
ReligijaRimokatoličanstvo
NacionalnostAmerikanac

Specijalni agent FBI-a Seeley Joseph Booth jedan je od likova u FOX-ovoj kriminalističkoj seriji Kosti (engleski: Bones), a glumi ga David Boreanaz. Booth je koprotagonist serije zajedno sa dr. Temperance Brennan (Emily Deschanel), koju on odmilja zove "Bones".

Booth se pojavio i u jednoj epizodi serije Sanjiva dolina (Sleepy Hollow), što je bio dio dvodijelne unakrsne epizode s Kostima za Noć vještica.

Historija lika[uredi | uredi izvor]

Rodom je iz Philadelphije,[1] ali je odrastao u Pittsburghu.[2] Navijač je Philadelphia Flyersa (NHL), čiju fotografiju drži u svom uredu, a u nekoliko epizoda nosio je majicu s njihovim imenom.[3][4] Također u više epizoda vidi se kako pije iz šolje sa znakom Pittsburgh Steelersa (američki nogomet) na njoj, što sugerira da je možda i njihov navijač. Implicirano je da navija i za Philadelphia Philliese (bejzbol); u epizodi "The Blackout in the Blizzard" (6x16) nabavio je jedan red sjedišta s Veterans Stadiuma, ispričavši dr. Brennan kako je tu s ocem išao na 6. utakmicu World Seriesa 1980, a 8. sezoni njegova majka donijela mu je njegovu igračku iz djetinjstva – minijaturnog Phillie Phanatica (maskotu Philliesa) – kako bi je poklonio Christine. Po prirodi je jako religiozan i prakticira rimokatoličanstvo,[5], a u mladosti je bio ministrant u crkvi;[6] kroz cijeli tok serije često je prikazan kako oko vrata nosi medalju sv. Kristofora, koju mu je dao djed prije no što je raspoređen u Somaliju na vojnu dužnost.[7] Malo se zna o njegovim školskim godinama iako je implicirano da je pohađao javne škole. Do 9. godine pohađao je 5 škola.[8] Nije spomenuto gdje je i kad je išao na koledž, ali je sam rekao da je pohađao jedan na osnovu stipendije za sportiste prije nego što je povreda ramena prekinula bilo kakve snove o profesionalnom bavljenju sportom[9] i da je radio kao učitelj plesa kako bi platio školarinu.[10] Od srednjoškolskih dana strastveni je sportist[3][11] i sportski navijač. Zidovi u njegovoj kući i uredu ukrašeni su raznim sportskim suvenirima, uključujući potpisanu fotografiju Bobbyja Orra, igrača Boston Bruinsa, i dresove hokejaških legendi Marija Lemieuxa i Bobbyja Clarkea.[12]

Boothova dob nikad se tačno ne specificira. Međutim, u 3. sezoni spomenuto je da ima 35 godina [13] i da je Brennan 5 godina mlađa od njega,[14] a u 4. sezoni "škiljavci" su proslavili njegov 36. rođendan.[15] Također, u epizodi "The Women in Limbo" iz 1. sezone rečeno je da je Brennan rođena 1976, što znači da je Booth rođen 1971.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Booth je stariji sin i ima brata Jareda. Njihov otac, nakon što je u Vijetnamskom ratu bio pilot borbenih aviona[16], preselio se u Philadelphiju, gdje je radio kao brijač i na kraju zasnovao porodicu.[17] Nakon njegove smrti Seeley je među njegovim stvarima našao Grimizno srce, što ukazuje na to da je u jednom trenutku u ratu vjerovatno bio oboren i ranjen.[18] Njihova majka Marianne (Joanna Cassidy) bila je plesačica[10], a komponirala je i džinglove za TV-reklame.[16] Booth je (fiktivni) član anglo-američke porodice Booth, najpoznatije po tome što je dala generacije glumaca, kao i Johna Wilkesa Bootha, ubicu Abrahama Lincolna; zbog ovog potonjeg, Booth ne voli pričati o toj činjenici.[3]

U prve tri sezone detalji o pozadini Boothove porodice bili su općenito šturi s obzirom na to da je on rijetko spominjao njene članove. Još uvijek mu je neugodno pričati o svom djetinjstvu i postane naročito defanzivan kad ga upitaju za to.[11][19] Prije Jaredovog pojavljivanja u epizodi "The Con Man in the Meth Lab", Boothova dugogodišnja prijateljica, dr. Camille Saroyan, bila je jedina koja je znala za njegovo djetinjstvo; u istoj epizodi Sweets je posmatrao Seeleya i Jareda i nezavisno došao do zaključka da potječu iz domaćinstva u kojem je bilo fizičkog zlostavljanja. Međutim, to nije u potpunosti otkriveno sve do 5. sezone, kad je u seriju uveden lik Boothovog djeda Hanka.


Vojna služba i FBI[uredi | uredi izvor]

Booth je bivši snajperist koji je služio u 101. zračno-desantnoj diviziji, 75. rendžerskom puku i Specijalnim snagama Armije SAD-a. Također je stručnjak u bacanju noževa. Prije no što je napustio vojsku imao je čin štabnog narednika. Služio je u Zalivskom ratu, Somaliji i na Kosovu. U vojsci je dobio Bronzanu zvijezdu, Medalju za službu u nacionalnoj odbrani i Medalju Armije SAD-a za časno ponašanje. Također drži rekord za pogodak iz najveće daljine u borbi ("značajno preko 1 km"). Često se konsultira sa svojom partnericom, dr. Brennan, i njenim timom (čije članove naziva "škiljavcima"), djelujući kao veza između FBI-a i Instituta Jeffersonian. U rješavanju zločina Booth koristi vrlo drugačiji pristup od Brennan i njenog tima, preferirajući ljudskiji, interpersonalniji i intuitivniji set metoda. Iako informacije koje otkriju Brennan i njen tim smatra vrijednim tragovima, načini i sredstva koje u tome koriste Boothu često izgledaju nepotrebno kompleksni i ograničeni i on im voli pridodati svoju intuiciju i poznavanje ljudi; kao rezultat toga često se sukobljava s Brennanicinim naučnim, objektivnim i analitičkim pristupom.

U finalu 5. sezone ("The Beginning in the End") Booth dobija ponudu da ponovo služi svojoj zemlji u Afganistanu. Ponuđena mu je promocija u čin stožernog narednika i mjesto savjetnika u Afganistanskoj nacionalnoj armiji koju obučavaju koalicijske snage kako bi preuzela veću ulogu u borbi protiv talibanskih pobunjenika. Prema oznaci na uniformi koju vidimo na samom početku 6. sezone ("The Mastodon in the Room") raspoređen je u Specijalne snage. Također nosi bojnu oznaku 101. ZDD-e, pločice rendžera i Specijalnih snaga, te značke Bojne pješadije, HALO-a (dodjeljuje se padobrancima obučenim za skokove s velikih visina), značku jedinica za zračni napad te značku za "obične" padobrance.[20]

Dok je bio u rendžerima, doživio je mučenje, što mu je ostavilo i fizičke i duševne ožiljke.[21]

Booth je u prošlosti imao problema s kockanjem, koji su se vjerovatno razvili kao odbrambeni mehanizam nakon što je napustio vojsku i stresno ratno okruženje (u epizodi "The Soldier in the Grave" /1x21/ rekao je: "Dobro sam, išao sam na sastanke" kad ga je bivši saborac iz rendžera upitao o problemu s kockanjem).

Kako je serija napredovala, Booth je postao blizak s timom iz Jeffersoniana, naročito sa dr. Brennan. Na kraju 2. sezone pristao je biti kum Hodginsu na vjenčanju s Angelom (iako je bio drugi izbor; kum je trebao biti Zack, ali je to odbio).[22]

Također je pokazao da ima problema i s temperamentom. Više je puta pucao u nežive objekte, npr., u glavu klauna na sladoledarskom kamionu[23] ili u pojačalo za gitaru black metal benda nakon što mu je gitarist pljunuo na značku,[24] objasnivši da je pucanje bilo "opravdano".

Na kraju 4. sezone otkriveno je da Booth ima tumor na mozgu, koji je uspješno uklonjen, ali je posljedica bila kratkotrajna amnezija i nedostatak samopouzdanja na terenu. U epizodi "The Proof in the Pudding" (5x12) saznajemo da je Boothov indirektni predak John Wilkes Booth, ubica Abrahama Lincolna, nešto čega se Booth stidi i što je povjerio dr. Brennan tokom njihovog prvog zajedničkog slučaja (to se vidi u prisjećanju u epizodi "The Parts in the Sum of the Whole" /5x16/ kad je ona izvela zaključak o njihovom srodstvu na osnovu sličnosti strukture njihovih kostiju) i zamolio je da to više ne spominje. Ironično, spomenuto je da je Boothov omiljeni predsjednik upravo Lincoln.

Tokom 6. sezone, dok se pokušavao nositi s kompliciranom vezom sa Brennan i svojom novom djevojkom, Hannah Burley, Booth se suočio sa svojim nekadašnjim mentorom, Jacobom Broadskyjem, bivšim snajperistom, koji je uzeo zakon u svoje ruke i počeo ubijati osobe (uglavnom zločince) za koje je mislio da su već trebale biti mrtve. Ubio je i "Grobara", serijskog ubicu koji je "na nišanu" imao Bootha i Brennan, ali je uspio pobjeći, uništivši sve dokaze koji bi mogli potvrditi njegovu ulogu i istakavši činjenicu da Booth nema konačnog dokaza koji bi mu dozvolio da "bez opterećenosti" puca u svog nekadašnjeg učitelja. Iako je Booth izbjegao da puca u Broadskyja čak i kad ga je uhvatio usred nišanjenja (tad je radije pucao u oružje nego da ubije Broadskyja, čak i nakon što mu je Broadsky rekao da mu nije problem ostaviti Parkera bez oca), ipak ga je utješilo to što Brennan ne smatra njega i Broadskyja identičnima, objašnjavajući to time da je Booth dobar, a Broadsky loš.

Karakterizacija[uredi | uredi izvor]

Booth se ne uklapa najbolje sa grupom "štrebera" (koje on i njegove kolege iz FBI-a nazivaju "škiljavcima") koji čine Brennanicin tim. On vrlo dobro predstavlja stereotip "sveameričkog dječaka" – sada odraslog. Dobro se snalazi u svakodnevnom svijetu, lahko uspostavlja kontakte s ljudima, atletske je građe i očito seksualno samopouzdan sa ženama (u suprotnosti prema često smiješnim nespretnostima u društvu koje ispoljavaju neki "škiljavci").

Booth je ljubitelj klasičnog i arena rocka. Pokazao je veliku privrženost grupi Foreigner i podsmijavao se Temperance zbog njenog interesa za svjetsku muziku, hip-hop i rap. Također voli grupu Poco i s Temperance je otpjevao njihovu pjesmu "Keep on Tryin'". U finalu 3. sezone vidimo da sluša i hardcore punk bend Social Distortion. Također se može zaključiti da je ili je nekad bio ljubitelj originalnog talasa hardcore punka jer je u epizodi iz 4. sezone "Mayhem on a Cross" spomenuo kako je njegov otac mislio da su Black Flag i Dead Kennedys zvučali isto (s implikacijom da se Booth ne slaže s tim). Uzevši u obzir relativno "podzemnu" prirodu kalifornijske hardcore punk scene (Social Distortion, Black Flag i Dead Kennedys bili su njeni iskonski članovi), nepuštanje njihovih pjesama na radiju i nedostatak medijske pokrivenosti, najvjerovatnije je da je jedini način na koji je Boothov otac mogao slušati ove bendove bio to što ih je slušao sam Seeley.

U epizodi "Mummy in the Maze" (3x05) otkriveno je da Booth ima koulrofobiju, tj. strah od klaunova. Kad su on i Brennan pretraživali jednu "ukletu kuću", uplašio se lutke zlog klauna. Takvo ponašanje zbunilo je Temperance, a on se osjećao posramljenim kad je namjerno izbjegao da prođe pored lutke. To je dalo uvid u događaj iz epizode "The Girl in the Gator" (2. sezona) kad je pucao u glavu velikog plastičnog klauna na sladoredarskom kamionu, iznerviran glasnom muzikom iz kamiona.

Od epizode "The Boneless Bride in the River" (2x16) Booth na kaišu nosi crvenu kopču na kojoj piše "COCKY" ("drzak, arogantan"). Kopče nije bilo u 1. epizodi 5. sezone, nakon Boothovog oporavka od operacije. Iako nije bila toliko uočljiva kao ova, Booth je nosio još jednu stiliziranu kopču s orlom tokom 1. sezone i u prvom dijelu 2. sezone. Također voli nositi čarape živih boja.

Od brojnih "škiljavaca" u laboratoriji Booth se najbolje slaže s Angelom, koja ga smatra veoma zgodnim i flertovala je s njim u više navrata u 1. sezoni. Ona, također, daje sve od sebe da "spoji" Bootha i Brennan. Boothu nije smetalo Angelino flertovanje, kao što je to slučaj s drugim ženama, i povremeno se prema njoj ponašao zaštitnički, u svom stilu "alfa mužjaka". Booth se, također, slaže prilično dobro i sa Hodginsom, iako je nekoliko puta zaprijetio da će pucati u njega ako Hodgins postane previše iritantan; nakon same Temperance, Hodgins najčešće od svih "škiljavaca" ide s Boothom na teren tokom istraga (Camille je sklonija tome da sama obavi istraživanja kad slučaj zahtijeva njeno prisustvo na terenu). Posvađali su se u epizodi The Man in the Mansion kad je Hodgins kompromitirao istragu, ali su se pomirili kasnije u epizodi.

Međutim, Booth se ne slaže tako dobro sa Zackom; uznemirava ga Zackova hladna naivnost. Booth ga je naveo da misli kako je to što ga Booth ignorira vid povezivanja među muškarcima, a zapravo je to način da Booth izbjegne razgovor sa Zackom. Booth to opravdava govoreći kako je to "pristojnije nego da puca u njega". Zacka naziva, npr., Brennanicinim "čudnim asistentom" i njemu je od svih najviše puta zaprijetio da će pucati u njega. Ipak, Zack ne misli jednako o Boothu; općenito se uglēdā na Bootha kao čovjeka od iskustva, pitajući ga za savjet u brojnim prilikama. Booth mu je stavio do znanja da mu neće davati savjete o seksu; kad ga Zack upita, Booth mu odgovara: "Ako samo i pokušaš, izvadit ću pištolj i upucat ću te među oči!" Međutim, Booth je bio otvoreniji za davanje savjeta o ratu kad su Zacka regrutirali da ide u Irak i Zack mu je rekao: "Ti znaš više o časti i dužnosti od bilo koga drugog koga znam." Također je implicirano da se Zack počeo sviđati Boothu; Booth je izgledao pomalo tužan kad je vidio da je Zack regrutiran da ide u Irak u epizodi "Stargazer in a Puddle", a u finalu 3. sezone ("The Pain in the Heart") otkriveno je da mu je Booth dao usnu harmoniku prije polaska u Irak. Booth je, također, bio tužan kao i svi ostali kad se u istoj epizodi ispostavilo da je Zack bio pomoćnik serijskog ubice poznatog kao Gormogon. Kasnije, kad se Zack vratio u epizodi "The Perfect Pieces in the Purple Pond" (4x05), Booth je, nakon jedne Zackove "škiljavačke" opaske, prokomentirao da je to "jedna od Zackovih osobina koja mu ne nedostaje", implicirajući da mu nedostaju ostali Zackovi aspekti. Tokom već spomenutog sna u komi, u kojem Booth zamišlja svoje prijatelje i kolege iz Jeffersoniana kao osoblje i goste u njegovom noćnom klubu, Vincent – koji je u snu bio DJ – spominje Zacka kao idiota koji je priznao zločin koji nije počinio, što sugerira da Booth zna ili na nekom nivou sumnja da je Zack nedužan (Zack je tvrdio da je učestvovao u ubistvu jednog čovjeka, iako je zapravo samo pomogao Gormogonu da ga pronađe, "sredivši" sebi dijagnozu na osnovu koje će završiti u mentalnoj bolnici umjesto u zatvoru, jer je znao da u zatvoru ne bi dobro prošao).

U epizodi "The Girl in the Gator" Booth je rekao da je Howard Epps 50. čovjek koga je ubio. Međutim, Booth tehnički nije bio odgovoran za Eppsovu smrt, tako da je od epizode "The Man in the Cell" (2x12) broj njegovih "ubistava" službeno 49, uključujući i terorista koga je ubio u epizodi The Man in the S.U.V. (1x02). Ipak, od epizode "Harbingers in the Fountain" taj broj službeno iznosi 52, jer je ubio ubicu prerušenog u klauna u epizodi "Mummy in the Maze" (50), Gormogona u finalu 3. sezone (51) i liječnika koji je napao Temperance u epizodi "Harbingers in the Fountain" (52). Također je upucao šerifa-prevaranta koji je pucao u Temperance u epizodi "The Con Man in the Meth Lab", iako šerifova smrt nikad nije bila potvrđena, što bi ukupni broj dovelo na 53.

Boothov djed Hank dao mu je nadimak "Shrimp" (doslovno: "škamp"; u slobodnom prijevodu "švrćo") jer je Seeley još bio malo dijete kad je Hank preuzeo brigu o njemu nakon što je vidio da ga otac tuče.

Posao[uredi | uredi izvor]

Veze/Odnosi[uredi | uredi izvor]

Članovi porodice[uredi | uredi izvor]

Rebecca Stinson[uredi | uredi izvor]

Ona je Boothova bivša djevojka, a tumači je Jessica Capshaw. Kad je ostala trudna, Booth ju je zaprosio, ali ga je odbila, ne želeći se vjenčati. Otada su se povremeno povezivali, ali su uglavnom ostali samo prijatelji; Booth je riješio da okonča njihovu vezu nakon što ga je Rebecca uvjerila da je dobar otac Parkeru (Rebecca je prije toga razgovarala s Temperance, koja joj je priznala kako misli da Booth osjeća da ga je Rebecca odbila zato što bi bio loš otac). Zbog obaveza Jessice Capshaw u seriji Uvod u anatomiju malo je vjerovatno da će se Rebecca ponovo pojaviti u Kostima.

Hannah Burley[uredi | uredi izvor]

U epizodi "The Mastodon in the Room" otkriveno je da je Booth tokom vojne službe u Afganistanu upoznao ratnu TV-reporterku Hannah Burley (Katheryn Winnick) kad ju je uhapsio zbog boravka u zabranjenoj zoni.

Iako je Booth izgledao ozbiljan u pogledu veze, on i Hannah još nisu viđeni u smislu istinske veze, iako se ona pokušala zbližiti s Parkerom tokom nedavnog slučaja i viđeno je da se njih dvoje relativno dobro slažu. Booth je rekao da Hannah nije "utješna nagrada" kad je još jedan nedavni slučaj podstakao Brennan da mu prizna da gaji osjećaje prema njemu, ali je ostalo nejasno da li je ta izjava bila motivirana istinskom naklonošću prema Hannah ili samo njegovim strahom da će se Temperance opet predomisliti (naročito kad se primijeti da je prosto rekao da voli Hannah, ne rekavši pritom da to više ne osjeća prema Temperance). Na kraju su se Booth i Hannah razišli nakon što je odbila njegovu pomalo ishitrenu i neodlučnu prosidbu (na koju je Bootha naveo strah da će ostati neoženjen do kraja života), rekavši da ona jednostavno "nije tip za brak". Te njene riječi naljutile su Bootha i ostavile ga slomljenog srca, navevši ga da se zapita šta nije u redu s njim jer su ga sve žene koje su ga odbile (uključujući Brennan) uradile to nedugo nakon što su stekle njegovo potpuno povjerenje i predanost. Hannino odbijanje naročito ga je pogodilo jer je on to plašljivo protumačio kao "priču" svog života: da će žene nastaviti odbacivati njegovu ljubav i strast zbog nekog njegovog velikog nedostatka za koji je on sam slijep.

Kolege i tim iz Jeffersoniana[uredi | uredi izvor]

Camille Saroyan[uredi | uredi izvor]

Booth je obnovio staru vezu sa dr. Camille Saroyan kad se ona pridružila timu u Jeffersonianu na početku 2. sezone. Međutim, prekinuo je tu vezu po drugi put nakon teškog slučaja koji je Camille gotovo koštao života, objasnivši da veze na poslu dovode ekipu u opasnost u situacijama visokog pritiska. Gledaocima je dato do znanja da Booth poznaje Camille već neko duže vrijeme (u 4. sezoni Camille je spomenula da poznaje Seeleya i Jareda već 15 godina), a oboje ima skoro familjarne odnose sa članovima porodica onog drugoga. Unatoč prekidu, ostali su bliski prijatelji, radeći zajedno na slučajevima i savjetujući se u brojnim prilikama. Booth je čak došao do nje po savjet kad je u potpunosti počeo shvatati svoje osjećaje prema Brennan, nesiguran je li on "onaj isti tip" nakon što mu je operacijom uklonjen tumor na mozgu. Camille ga je podstakla da "zaboravi ranjeni mozak i ide za svojim lavljim srcem", govoreći mu da radi u skladu sa svojim osjećajima prema Temperance, ali da bude siguran da su ti osjećaji zaista pravi.[25]

Temperance Brennan[uredi | uredi izvor]

Brennan je Boothova profesionalna partnerica i glavna potencijalna ljubav u seriji. Iako su u prvih 6 godina zadržali profesionalni odnos i prijateljstvo, bila je očita duboka emocionalna privrženost između njih, kao i naznake romantične i seksualne tenzije u njihovom odnosu.[26] Ta je tenzija ključni element za zaplet serije (jednoepizodni likovi konstantno pogrešno smatraju da su Booth i Brennan ljubavni par, što oboje dosljedno i odlučno poriču).

Iako poriču ljubavnu vezu, oni tokom serije pokušavaju provoditi sve više vremena zajedno kad nisu na dužnosti i seksualna privlačnost između njih postala je sve vidljivija. U epizodi "The Woman in the Sand" Booth pokazuje impresioniranost nakon što je vidio Brennan u haljini koja je malo više otkrivala, a koju joj je on odabrao, i pljesnuo ju je po stražnjici kasnije u epizodi. U ostalim epizodama Booth djeluje pomalo zapanjen kad god je vidi u sličnim haljinama (naročito u kostimu Wonder Woman, koji je obukla za Noć vještica u epizodi "Mummy in the Maze"). Booth je priznao i njoj i njenom ocu da je smatra "dobro građenom" i "lijepom" i jednom ju je uvjerio da ona ima "i izgled i još puno više".

Na dubljem nivou Booth je pokazao duboku odanost i divljenje prema Brennanicinom karakteru. Ispoljio je očitu ljubomoru prema njenim ljubavnim vezama, naročito u epizodama "Two Bodies in the Lab", "The Woman in Limbo", "The Headless Witch in the Woods", "The Man in the Mansion", "The Boneless Bride in the River", "The Con Man in the Meth Lab" i "A Night at the Bones Museum". Tokom serije pokazao je tendenciju da zastraši, suoči se ili takmiči sa bilo kim za koga smatra da je (seksualno) zainteresiran za Brennan, uključujući i vlastitog brata i šefa.

Općenito se prema njoj ponaša veoma zaštitnički i brani je do te tačke da je spreman fizički napasti one koji predstavljaju prijetnju za njenu sigurnost. Spasio joj je život u nekoliko epizoda, iskopavši je rukama kad je bila zakopana pod pijeskom ("Aliens in a Spaceship"), primivši metak namijenjen njoj ("The Wannabe in the Weeds") i nasilno zaprijetivši članu bande da opozove naredbu za njeno ubistvo ("The Woman in the Garden"). U slučajevima kad vjeruje da joj je život u opasnosti Booth je često odbija ostaviti samu (što njoj smeta), ponudivši jednom da prespava kod nje na kauču, zadobivši tom prilikom povrede od eksplozije bombe koja je bila namijenjena njoj i pobjegavši iz bolnice kako bi je spasio ("Two Bodies in the Lab"). Također je jednom iz istih stopa odletio iz Washingtona u New Orleans kad se Brennan u svojoj hotelskoj sobi probudila krvava, pretučena i možda i silovana ("The Man in the Morgue").

U 3. sezoni njihov odnos dobio je novu komponentu kad su bili prisiljeni prijaviti se na tzv. partnersku terapiju kod FBI-jevog psihologa, dr. Sweetsa. Sweets je primijetio da, iako su njih dvoje veoma bliski jedno drugome, između njih postoji emocionalna i seksualna tenzija. Njihova iskustva u partnerskoj terapiji – koja je produžena na neodređeno vrijeme – nastavila su biti važan dio njihovog odnosa u seriji.

Poljubac Bootha i Brennan u epizodi "The Parts in the Sum of the Whole" (5x16)

Njihov prvi (u prisjećanju) i treći poljubac desio se u epizodi "The Parts in the Sum of the Whole", dok je drugi bio u epizodi "The Santa in the Slush", kad su se složili da se poljube pred tužiteljicom Caroline Julian, koja je to tražila od njih u zamjenu za "sređivanje" porodičnog okupljanja Brennanovih za Božić (otac joj je tad bio u zatvoru). Od tog drugog poljupca, iako ga otad nisu spominjali, Booth i Brennan još su se više zbližili. Skoro svaka epizoda od 3. sezone naovamo završava scenom u kojoj se njih dvoje dodatno povezuju po završetku slučaja. Ove su scene tokom vremena postale sve romantičnije, odražavajući stalno rastuću naklonost koju osjećaju jedno prema drugome.

Ovo je isplivalo na površinu u epizodi "The Critic in the Cabernet" (4x25), u kojoj je Brennan, koja je željela zatrudnjeti vještačkom oplodnjom, pitala Bootha da bude donator sperme, što ga je vidno uznemirilo. Na kraju je pristao i počeli su razrađivati planove za oplodnju, ali prije no što je mogla početi s time, Boothu je dijagnosticiran tumor na mozgu. Dok su ga vodili u operacijsku salu, rekao je Brennan da može iskoristiti njegovu spermu za oplodnju. Nakon uspješnog uklanjanja tumora, bio je 4 dana u komi, tokom koje je sanjao o alternativnoj stvarnosti u kojoj su on i Brennan vjenčani i očekuju dijete. Nakon buđenja iz kome, Boothu je bila potrebna sedmica da se prilagodi na pravu stvarnost.

Peta sezona počinje Boothovim shvatanjem da voli Temperance nakon što se oporavio od operacije. Međutim, i Sweets i Camille upozorili su ga da bude siguran u svoje osjećaje prije no što prizna svoju ljubav vrlo racionalnoj Temperance. Bojeći se da su ti osjećaji prema njoj vezani isključivo za tumor i komu, Booth je bio u sukobu sa samim sobom oko toga da li da joj kaže ili ne. Iako su njih dvoje već ranije razmijenili riječi ljubavi, oboje su to okvalificirali profesionalizmom. Nakon svega ovoga njihov odnos ostao je pun seksualne tenzije. Skoro su se opet poljubili u epizodama "A Night at the Bones Museum" i "The Dwarf in the Dirt". Dr. Wyatt, psiholog kod koga je Booth morao ići na terapiju jedno vrijeme tokom 2. sezone, direktno je rekao Boothu: "Temperance Brennan... Zaljubljen si u nju" – izjava koju Booth nije porekao, ali je jednostavno odgovorio da to nema nikakvog smisla jer su njih dvoje toliko različiti. Na to je dr. Wyatt (koji je u međuvremenu napustio psihologiju i "prešao" u kuhare) rekao da srce ne može uvijek pomoći sebi u vezi s onim što ono želi. Booth je, međutim, izgledao siguran u to da njegovi osjećaji nisu uzvraćeni, rekavši: "Ona ne voli mene. Da me voli, znao bih to", na što mu je dr. Wyatt sugerirao da bude strpljiv i da ne gubi nadu. U epizodi "The Foot in the Foreclosure" Boothov djed Hank podstiče njihovu vezu, nagovarajući ih oboje (u odvojenim razgovorima) da se prestanu suzdržavati. U epizodi "The Parts in the Sum of the Whole" otkriveno je, na veliki Sweetsov šok (Sweets je napisao knjigu o njima ne znajući za ovaj detalj, koji je čitavu knjigu doveo u pitanje), da su se Booth i Brennan poljubili dok su radili na prvom zajedničkom slučaju (oko godinu dana prije početka serije) i umalo završili zajedno u krevetu, što je pokazalo da su oboje razmišljali o mogućnosti romantične veze od početka njihovog odnosa. Nakon što su izišli iz Sweetsovog ureda, Booth je pokušao inicirati vezu sa Brennan, poljubivši je nakon što mu je Sweets rekao da se odvaži na kocku. Rekao joj je da je "znao, još od početka", da je ona ta s kojom želi provesti ostatak života. Iako mu ona očito uzvraća osjećaje, odbila je da se upusti u vezu, navodeći kao razlog svoju nesigurnost u mogući ishod takve veze uzevši u obzir njihove naizgled suprotne osobnosti. Booth je odlučio poštovati njenu želju i pokušati "krenuti dalje", a dogovorili su se da će i dalje raditi zajedno.

Kroz seriju je jako sugerirano da su Booth i Brennan komplementarne ličnosti koje upotpunjuju jedna drugu. U epizodi "Harbingers in the Fountain" Angelina vidovnjakinja i čitačica tarot-karata Avalon Harmonia (Cindy Lauper) sugerira da je Boothu i Brennan suđeno da budu ljubavnici, rekavši da će "'ovo' (tj. ono što Booth i Brennan osjećaju jedno prema drugome i očita seksualna i romantična tenzija između njih) na kraju ispasti kako treba".

U epizodi "The Boy with the Answer" Booth je suočen s mogućnošću da bi Brennan, koja tvrdi da je "umorna od ubistava i žrtava i tuge i boli", mogla trajno napustiti Jeffersonian. U posljednjoj sceni ove epizode Booth gleda za njom dok ona okreće lice prema njemu i odlazi u taksiju, što je gotovo identična scena onoj u epizodi "The Parts in the Sum of the Whole" nakon što se poljube ispred bara. Ova sličnost može signalizirati da bi se historija mogla ponoviti (što Boothu nikako nije po volji) i da bi Booth mogao ostati bez Brennan na duže vrijeme, baš kao što se desilo i kad su se tek upoznali. Ovo se pokazalo tačnim kad Brennan odlazi na jednogodišnju naučnu ekspediciju na Molučka ostrva, dok je Booth pristao provesti 1 godinu u Afganistanu, gdje će obučavati vojnike da uhvate teroriste. Opraštaju se jedno od drugog na aerodromu, dogovorivši se da se nađu u "njihovom" kafiću kod bazena trgovačkog centra tačno za godinu dana.[27]

Međutim, njihov odnos ulazi u krizu nakon njihovog povratka u Washington jer je Booth u međuvremenu počeo vezu s ratnom TV-reporterkom Hannah Burley, iako je autor serije, Hart Hanson, rekao da će Booth uvijek biti zaljubljen u Temperance, aludirajući na jedan stariji Boothov komentar o tome da se "na kraju sve desi" i sugerirajući da još uvijek postoji mogućnost da se Booth i Brennan pomire, što je vidljivo u trenucima poput onog kad je Brennan pokazala vidno razočaranje nakon što je saznala da se Hannah dobro slaže s Parkerom. Kad je jedan skoriji slučaj podstakao Temperance da prizna da još ima osjećaje prema Boothu, on ju je odbio, ne rekavši ništa kad je ona rekla da su "propustili svoj trenutak" i jednostavno rekavši da voli Hannah. Uprkos ovome, sa Hanninim odlaskom, nakon što je odbila Boothovu pomalo ishitrenu i neodlučnu prosidbu, Booth i Brennan počeli su se ponovo povezivati, priznavši tokom nedavnog slučaja da bi, iako još nisu spremni za vezu, voljeli pokušati kad rane zarastu.

U pretposljednjoj epizodi 6. sezone ("The Hole in the Heart"), u kojoj je jedan od Temperanceinih asistenata, Vincent Nigel-Murray, smrtno stradao od Broadskyjevog snajpera, Booth odvodi Temperance u svoj stan da tu prenoći zbog njene sigurnosti. U toku noći, još uvijek pod šokom i u tuzi zbog Vincentove smrti, Temperance dolazi u Boothov krevet tražeći utjehu i oni tu padaju jedno drugom u naizgled intiman, ali ne i seksualan zagrljaj. Sutradan Temperance govori Angeli da je "završila u krevetu sa Boothom", a na samom kraju naredne epizode saopćava Boothu da je trudna i da je on otac. Na početku 7. sezone Brennan (sad već u podmakloj trudnoći) i Booth su par, ali borave i u njenom i u njegovom stanu. Booth predlaže da bi trebali imati zajednički stan, dok Brennan želi da se Booth preseli u njen. To je uzrokovalo prepirku između njih. Na kraju te epizode prikazani su kako leže u krevetu i traže kuće na internetu. Booth joj također govori da je voli i da njoj ostavlja da odluči kada se želi vjenčati. Nakon dosta rasprave odlučili su se odreći svojih stanova i živjeti u zajedničkoj kući. U 6. epizodi sezone ("The Crack in the Code") odlučuju kupiti dvospratnu kuću u predgrađu, koju su šaljivo nazvali "Moćna koliba", a koju je Booth našao na policijskoj aukciji, i renovirati je. U sljedećoj epizodi ("Prisoner in the Pipe") Booth je porodio njihovu kćer u maloj štali kraj ceste nakon što su shvatili da neće moći stići stići u bolnicu na vrijeme. Kćer su nazvali Christine Angela, po Temperanceinoj majci i Angeli Montenegro. Booth je tom prilikom rekao Temperance da će ona biti ta koja će zaprositi njega s obzirom na to da on vjeruje u brak i da je ona ta koja treba donijeti odluku. U finalu sezone Temperance biva žrtva namještaljke za ubistvo od strane Christophera Pelanta, serijskog ubice i genija za računare i tehnologiju, koji je pušten na slobodu nakon što je porota na suđenju odlučila da nije kriv. Uz pomoć svog oca, Temperance je prisiljena pobjeći s Christine kako bi izbjegla hapšenje i kupila Boothu i svojim kolegama dovoljno vremena da očiste njeno ime.

U 2. epizodi 8. sezone Temperance i Christine vratile su se kući. Međutim, Booth i Brennan imaju poteškoća s ponovnim prilagođavanjem nakon gotovo tromjesečne razdvojenosti, uz jako rijetke kontakte za to vrijeme. Booth glumi da je sve u redu, ali je u sebi i dalje ozlojeđen zbog ove razdvojenosti. Ipak, do kraja ove epizode riješili su međusobne razlike.

Na kraju 8. sezone Brennan se konačno odlučuje udati za Bootha, koji je oduševljen. Međutim, njihovi planovi bivaju pokvareni kad osvetoljubivi Pelant ucijeni Bootha, prijeteći da će ubiti pet ljudi po slučajnom izboru ako se on vjenča sa Brennan. Booth otkazuje vjenčanje, ali ne govori Brennan pravi razlog za to. Tokom prvih epizoda 9. sezone, uprkos njihovom trudu da maskiraju frustraciju i ozlojeđenost, bilo je dosta napetosti između njih dvoje, ali i između Bootha i Temperanceinih kolega, koji su optužili Bootha da je nevjeran i da se uplašio u posljednjem trenutku.[28][29] U 1. epizodi sezone Booth se povjerio svom prijatelju Aldu Clemensu, bivšem vojnom kapelanu, koji sad radi kao barmen, rekavši mu za Pelantovu prijetnju, ali i da ima problema da popravi svoju vezu s Temperance. Na kraju epizode Temperance odlučuje ostati sa Boothom, na njegovo veliko olakšanje, i govori mu da mu je voljna vjerovati. U 4. epizodi ("The Sense in the Sacrifice") Booth se odlučuje riješiti Pelanta jednom i zauvijek, naročito nakon što Pelant ubije specijalnog agenta Flynna, Boothovog kolegu, i manipulira dokazima kako bi namjestio da izgleda da je Flynn bio korumpiran. Nakon što ubije Pelanta, Booth otkriva Temperance Pelantove prijetnje i zašto je otkazao vjenčanje. Odmah potom zaprosi je i ona radosno prihvata.

U epizodi "The Woman in White" Booth i Brennan pripremaju se za svoje vjenčanje. Brennan je pristala na crkveno vjenčanje nakon što je shvatila žrtvu koju je Booth napravio s obzirom na to da katolička crkva ne prihvata zajedničko življenje nevjenčanih osoba; Aldo joj je rekao da je Booth bio voljan žrtvovati svoju dušu i "živjeti u grijehu" ako bi to značilo da će biti s njom. Ona je racionalizirala tu odluku, rekavši da može vidjeti "ljepotu" iza ceremonije i tradicije koja prati katoličko vjenčanje i dodavši da također zna latinski. Međutim, njihove planove uništili su jedan zastarjeli slučaj i požar u crkvi u kojoj su se trebali vjenčati. Uz Angelinu pomoć, održali su jednostavnu vrtnu ceremoniju ispred Jeffersoniana koju je vodio Aldo u prisustvu Boothove majke Marianne, djeda Hanka i sina Parkera, Temperanceinog oca Maxa i njihovih bliskih prijatelja iz Jeffersoniana. Na medeni mjesec otišli su u Buenos Aires.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ (4x06) "The Crank in the Shaft", Kosti, FOX, 1. 10. 2008.
  2. ^ (2x14) "The Man in the Mansion", Kosti, FOX, 14. 2. 2007.
  3. ^ a b c (5x08) "The Foot in the Foreclosure", Kosti, FOX, 19. 11. 2009.
  4. ^ (5x12) "The Proof in the Pudding", Kosti, FOX, 21. 1. 2010.
  5. ^ (2x04) "The Blonde in the Game", Kosti, FOX, 20. 9. 2006.
  6. ^ (2x17) "The Priest in the Churchyard", Kosti, FOX, 28. 3. 2007.
  7. ^ (4x24) "The Beaver in the Otter", Kosti, FOX, 30. 4. 2009.
  8. ^ (10x04) "The Geek in the Guck", Kosti, FOX, 16. 10. 2014.
  9. ^ (3x11) "Player Under Pressure", Kosti, FOX, 21. 4. 2008.
  10. ^ a b (8x10) "The Diamond in the Rough", Kosti, FOX, 14. 1. 2013.
  11. ^ a b (4x13) "Fire in the Ice", Kosti, FOX, 22. 1. 2009.
  12. ^ (11x07) "The Promise in the Palace", Kosti, FOX, 12. 11. 2015.
  13. ^ (3x02) "The Soccer Mom in the Mini-Van", Kosti, FOX, 2. 10. 2007.
  14. ^ (3x10) "The Man in the Mud", Kosti, FOX, 14. 4. 2008.
  15. ^ Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom conman
  16. ^ a b (1x22) "The Woman in Limbo", Kosti, FOX, 17. 5. 2006.
  17. ^ (7x09) "The Don't in the Do", Kosti, FOX, 16. 4. 2012.
  18. ^ (7x04) "The Male in the Mail", Kosti, FOX, 1. 12. 2011.
  19. ^ (4x21) "Mayhem on a Cross", Kosti, FOX, 16. 4. 2009.
  20. ^ "Spoileri za epizodu "The Mastodon in the Room"". bonesspoilers.blogspot.com. 30. 8. 2010.
  21. ^ (1x15) "Two Bodies in the Lab", Kosti, FOX, 15. 3. 2006.
  22. ^ (2x21) "Stargazer in a Puddle", Hart Hanson, Kosti, FOX, 16. 5. 2007.
  23. ^ (2x13) "The Girl in the Gator", Scott Williams, Kosti, FOX, 7. 2. 2007.
  24. ^ (4x21) "Mayhem on a Cross", Dean Lopata, Kosti, FOX, 16. 4. 2009.
  25. ^ (5x01) "Harbingers in the Fountain", Hart Hanson, Kosti, FOX, 17. 9. 2009.
  26. ^ W. Pastorek (6. 9. 2006). "Bones". Entertainment Weekly. Arhivirano s originala, 30. 6. 2009. Pristupljeno 25. 7. 2011.
  27. ^ (5x22) "The Beginning in the End", Hart Hanson i Stephen Nathan, Kosti, FOX, 20. 5. 2010.
  28. ^ Gonzalez, Sandra (30. 4. 2013). "'Bones' season finale shocker: Boss says Booth 'will make this right'". Entertainment Weekly. Time Inc. Arhivirano s originala, 3. 6. 2013. Pristupljeno 6. 6. 2013.
  29. ^ Ryan, Maureen (30. 4. 2013). "'Bones' Finale: Pelant Returns And Leaves A Devastated Brennan In His Wake (VIDEO)". Huffington Post. Pristupljeno 6. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]