Selma Fazlić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Selma Fazlić Efendić
Rođenje 1983.
Sarajevo, BiH

Selma Fazlić (Sarajevo, 1983), bosanskohercegovačka književnica

Biografija[uredi | uredi izvor]

Selma Fazlić rođena je u Sarajevu 1983. gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta u Sarajevu 2006 godine, a na Odsjeku za orijentalnu filologiju istog fakulteta 2007. Iza sebe ima dva izdanja zbirke pjesama i kratkih priča pod nazivom "Kad zapuše bakijaš". Cjelokupan prihod od prodaje prvog izdanja poklonila je Pedijatrijskom odjeljenju UKC Koševo, za liječenje djece oboljele od leukemije. Zbirka sadrži 22 pjesme i 12 priča. Zastupljene teme su rat i ljubav, kao ono što trajeno obilježava život ove mlade spisateljice. Sam naziv zbirke da naslutiti njen stav prema prošlosti, jer bakijaš - vjetar koji puše sa mezarja Bakije više Sarajeva, uvijek nam je "za petama", prošlost se ne da zaboraviti. I ne smije.

Zlatko Topčić u predgovoru prvom izdanju zbirke između ostalog kaže:

"Kao čovjek koji je, sticajem okolnosti, i po logici posla, posljednjih nekoliko godina bio u prilici da se upozna sa brojnim rukopisima mladih autora, nakon čitanja ove, obimom skromne, zbirke Selme Fazlić, našao sam se u onoj, nažalost, rijetkoj ali sretnoj poziciji da takav trud bude nagrađen radošću prepoznavanja i otkrića jednog književnog dara. Prava književna šansa mlade autorke nalazi se – za mene je to sasvim izvjesno – u prozi. Iako pisana u tradicionalističkom maniru, i po prepoznatljivim uzorima, ta proza - iz koje naprosto " bljesnu" izvanredne rečenice - mnogo bolje funkcionirajući na nivou detalja nego na nivou cjeline, ipak ukazuje na nepatvoreno prirodan spisateljski poriv."