Selma Selman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Selma Selman: Superposition, 2018.

Selma Selman (rođena 1991) jest bosanskohercegovačka i američka likovna, medijska i performance art umjetnica romskog porijekla, a koja djeluje i kao kulturna i socijalna aktivistkinja, živi i radi između Bihaća i New Yorka.

Rođena je u Bihaću i odrasla u romskom naselju. Studirala je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Banjoj Luci. Učestvovala je na Ljetnoj akademiji u Salzburgu (mentor Tania Bruguera) te u jednogodišnjem Roma Graduate Preparation Programu Central European University u Budimpešti, a magistriral transmedije, vizualne i izvedbene umjetnosti na Univerzitetu Syracuse.[1][2]

Radi u raznovrsnim klasičnim i savremenim medijima, tehnikama i sa novim tehnologijama. Posebno je vezana uz materijale iz skupljačkih praksi Roma i recikliranje, ali i destruktivnost. Kroz svoju umjetnost propituje tjelesnost, te pozicije Roma, žena, migranata u procesima diskriminacije i emancipacije.[3][4]

Prvu samostalnu izložbu "Me postojisarav – Postojim – I exist" nastalom u saradnji sa kustosicom Jasminom Tumbaš imala je 2016. u Bufallo (New York).[5] Aktivno izlaže i učestvuje u festivalima, te je osvojila veliki broj nagrada.[6] Osnivačica je organizacije Marš u školu koja stipendira mlade Romkinje, te stimulira i pomaže mlade Rome da idu u školu. Selman se smatra omiljenom i najpoznatijom mladom umjetnicom Bihaća i Bosne i Hercegovine,[potreban citat] nakon što je osvojila nagradu Zvono.[7]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Selman Crosses Barriers With Art | Central European University". www.ceu.edu. Pristupljeno 2021-04-08. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Selma Selman: Navikla sam da budem izolovana od društva". Diskriminacija.ba. Pristupljeno 2021-04-08. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Selma Selman". Cultural Gender Practices Network (jezik: engleski). Pristupljeno 2021-04-08. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ Ljubčić, Elma. "Selma Selman: Politička umjetnost je danas jako bitna". balkans.aljazeera.net. Pristupljeno 2021-04-08. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  5. ^ "Me postojisarav – samostalna izložba Selme Selman". Diskriminacija.ba. Pristupljeno 2021-04-08. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  6. ^ "Bio and CV | Selma Selman". selmaselman (jezik: engleski). Pristupljeno 2021-04-08. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  7. ^ Perkovic, Sladjana (2015-05-11). "The insider's cultural guide to Banja Luka: Where life is lived in cafes". the Guardian (jezik: engleski). Pristupljeno 2021-04-08. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]