Senad Agić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Senad Agić
Rođenje1960.
Novi Travnik

Senad ef. Agić, glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka (IABNA/ICNAB) u Sjedinjenim Američkim Državama od 1994. do 2011. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Senad Agić je rođen 1960. godine u općini Novi Travnik. Od 1965. godine je živio u Hrasnici pored Sarajeva. Islamsko obrazovanje je stekao završivši Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1980. godine, a visoko obrazovanje stiče na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, odsjek arapskog, turskog i perzijskog jezika, 1985. godine. 1989. odlazi u Chicago, gdje i danas živi. Godine 2004 stiče titulu doktora islamskih nauka i dobija nagradu Jalaluddin Rumi za naučni rad i doprinos u oblasti historiji islama u Americi. U svom izuzetno istraživanju i doktorskoj disertaciji naučno je elaborirao sociološki i historijski kontekst iskustva Bošnjaka u SAD, kontekst procesa asimilacije Bošnjaka u američki "Melting Pot", kao svojevrsni američki put u multikulturalizam i na kraju specifičnosti iskustva bošnjačke populacije u američkom društvu na primjeru zajednice iz Chicaga. Godine 2006. stiče stepen doktora nauka sa koncentracijom na islamskim naukama Ph.D. iz oblasti historije islama u Americi na Graduate Theological Foundation u South Bendu, Indiana, u SAD a disertacija mu biva proglašena za najbolju, koja je odbranjena 2006. godine iz islamskih nauka na istoj visokoškolskoj instituciji (GTF), koja je formalno povezana sa Oxfordskim univerzitetom. U svojstvu imama i administrativnog direktora Islamskog kulturnog centra u Chicagu radi od 1989, a 1994. godine biva imenovan za glavnog imama IZ Bošnjaka SAD i na funkciji glavnog imama do 2011. godine. U periodu od 1985–1989 radio je u Izdavačkoj djelatnosti Mešihata IZ za BiH, Hrvatsku i Sloveniju. Autor je knjige Muslimanska lična imena, na bosanskom jeziku i Immigration & Assimilation, The Bosnian Muslim Expirience In Chicago, The Rhodes-Fulbright Library, Lima, Ohio: Windham Hall Press, 2004, na engleskom, urednik monografije "100 Godina Bošnjaka u Americi" na engleskom i bosanskom (2006.), te autor tridesetak radova. Objavljivani su mu prijevodi sa engleskog i arapskog, intervjui i prikazi o Kur’anu, arapskoj književnosti, religiji i nasilju u Bosni i duhovnim tradicijama. Diskutirao mir i konflikt u i među religijama na "National Public Radio", "Voice of America", "Radio Free Europe", "IslamRadio.com", "Deutsche Welle". Bio konsultant i učesnik na "Oprah Winfrey Show" o islamu. Koristio je 2003. kraći studijski boravak na Oxfordskom univerzitetu. Predstavnik je nakšibendijskog sufijskog reda, ogranak "Haqqani", za Bošnjake Amerike i Balkana.

Novosti[uredi | uredi izvor]

Njegov trenutni interes je fokusiran na tradicionalni umjereni islam bez ekstremizma i religioznog animoziteta a u korist koegzistencije, međusobnog uvažavanja i vitalne kooperacije. Jedan je od osnivača Averroes Academy u Čikagu, stranke SDA u Americi, Kongresa Bošnjaka u Sjevernoj Americi. Član je Vrhovnog islamskog savjeta Amerike, Prvog Svjetskog kongresa imama i rabina u Briselu, Međuvjerskog savjeta Parlamenta svjetskih religija u Čikagu, Udruženja studenata Oxfordskog univerziteta, Izvršnog odbora Iqra’ International Educational Foundation i bivši predsjednik Udruženja svećenika Northbrooka.