Senad Agić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Senad Agić
Rođenje 1960.
Novi Travnik

Senad ef. Agić, imam za Čikago u Sjedinjenim Američkim Državavama od 1994 - 2011.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Senad Agić je rođen 1960. godine u općini Novi Travnik. Od 1965. godine je živio u Hrasnici pored Sarajeva. Islamsko obrazovanje je stekao završivši Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1980. god., a visoko obrazovanje stiče na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, odsjek arapskog, turskog i perzijskog jezika, 1985. godine. 1989. odlazi u Chicago, gdje i danas živi. Godine 2004 stiče titulu doktora islamskih nauka i dobija nagradu Jalaluddin Rumi za naučni rad i doprinos u oblasti historiji islama u Americi. U svom izuzetno istraživanju i doktorskoj disertaciji naučno je elaborirao sociološki i historijski kontekst iskustva Bošnjaka u SAD, kontekst procesa asimilacije Bošnjaka u američki "Melting Pot", kao svojevrsni američki put u multikulturalizam i na kraju specifičnosti iskustva bošnjačke populacije u američkom društvu na primjeru zajednice iz Chicaga. Godine 2006 stiče stepen doktora nauka sa koncentracijom na islamskim naukama Ph.D. iz oblasti historije islama u Americi na Graduate Theological Foundation u South Bendu, Indiana, u SAD a disertacija mu biva proglašena za najbolju, koja je odbranjena 2006. godine iz islamskih nauka na istoj visokoškolskoj instituciji (GTF), koja je formalno povezana sa Oxfordskim univerzitetom. U svojstvu imama i administrativnog direktora Islamskog kulturnog centra u Chicagu radi od 1989., a 1994. godine biva imenovan za glavnog imama IZ Bošnjaka SAD i na funkciji glavnom imama do 2011. godine. U periodu od 1985 - 1989 radio je u Izdavačkoj djelatnosti Mešihata IZ za BiH, Hrvatsku i Sloveniju. Autor je knjige Muslimanska lična imena, na bosanskom jeziku i Immigration & Assimilation, The Bosnian Muslim Expirience In Chicago, The Rhodes-Fulbright Library, Lima, Ohio: Windham Hall Press, 2004., na engleskom, urednik monografije "100 Godina Bošnjaka u Americi" na engleskom i bosanskom (2006.), te autor tridesetak radova. Objavljivani su mu prijevodi sa engleskog i arapskog, intervjui i prikazi o Kur’anu, arapskoj književnosti, religiji i nasilju u Bosni i duhovnim tradicijama. Diskutirao mir i konflikt u i među religijama na "National Public Radio", "Voice of America", "Radio Free Europe", "IslamRadio.com", "Deutsche Welle". Bio konsultant i učesnik na "Oprah Winfrey Show" o islamu. Koristio je 2003. kraći studijski boravak na Oxfordskom univerzitetu.

Novosti[uredi | uredi izvor]

Njegov trenutni interes je fokusiran na tradicionalni umjereni islam bez ekstremizma i religioznog animoziteta a u korist koegzistencije, međusobnog uvažavanja i vitalne kooperacije. Jedan je od osnivača Averroes Academy u Čikagu, stranke SDA u Americi, Kongresa Bošnjaka u Sjevernoj Americi. Član je Vrhovnog islamskog savjeta Amerike, Prvog Svjetskog kongresa imama i rabina u Briselu, Međuvjerskog savjeta Parlamenta svjetskih religija u Čikagu, Udruženja studenata Oxfordskog univerziteta, Izvršnog odbora Iqra’ International Educational Foundation i bivši predsjednik Udruženja svećenika Northbrooka.