Senada Krgo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Senada Krgo
Rođenje (1955-02-23) 23. februar 1955 (64 god.)
Glamoč, FNRJ

Senada Krgo, rođena 23. februara 1955. u Glamoču, je bosanskohercegovačka pozorišna glumica.

Glumu je diplomirala na Odsjeku za opću književnost, bibliotekarstvo i scensku umjetnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Bila je član ansambla Narodnog pozorišta u Mostaru od 1984. do 1993. Osnivanjem Hrvatskog narodnog pozorišta u Mostaru 11. juna 1993. godine postaje član ove pozorišne kuće i mijenja ime u Sanda Krgo.

Glumila je u pozorišnim predstavama "U Agoniji" (Miroslav Krleža), "Druga savjest" (Josip Muselimović), "Sve o ženama" (Miro Gavran) i mnogim drugim. Ostvarila je zapažene uloge u TV-serijama "Viza za budućnost" (2002.), "Aleksa Šantić" (1990.) i "Brisani prostor" (1985).

Dobitnica je nagrade "Mala liska" koja se dodjeljuje u okviru "Mostarske liske", festivala komedije Bosne i Hercegovine kojeg je pokrenuo bosanskohercegovački režiser, pisac i direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Ahmed Obradović 1991. godine.