Senzorfalanga (OGame)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nuvola apps package games.png Ovaj članak opisuje video igru OGame, ili njene dijelove, te kao takav ne odgovara stvarnosti, a pojmovi korišteni u opisu ne moraju da odgovaraju pojmovima u stvarnom životu.
Senzorfalanga
Senzorfalanga.gif
Osnovna cijena
Metal: 20.000
Kristal: 40.000
Deuterij: 20.000
Energija: 0

Senzorfalanga (ili skraćeno falanga) je jedna od zgrada u igri OGame koju je moguće graditi isključivo na mjesecu. Predstavlja jednu od najkorisnijih zgrada u igri. Pomoću nje je moguće skenirati neku planetu i otkriti flote koje putuju prema toj planeti ili od nje. Cijena jednog takvog skeniranja je 5.000 deuterija, a skeniranjem se saznaje sastav flote, te vrijeme dolaska na planetu.

Izvještaj senzorfalange koristi igračima da bi svoju flotu mogli tempirati tako da stigne na planetu nekoliko sekundi iza skenirane flote. Time se ne ostavlja dovoljno vremena protivniku da povuče svoju flotu sa planete, te je uspjeh zagarantovan. Napadač ovo radi sa svrhom uništavanja neprijateljske flote kako bi istu mogao reciklirati i tako sebi obezbjediti nove sirovine, a ukoliko je igrač flotom transportovao određenu količinu resursa, moguće je i opljačkati iste, te i na taj način profitirati. Ova strategija poznata je svim jačim igračima koji najčešće na njoj zasnivaju status najboljih.

Opis iz igre[uredi | uredi izvor]

Mreža senzora visoke rezolucije služi za skeniranje širokog spektra frekvencija. Snažni paralelno spojeni procesori zatim analiziraju primljene signale kako bi otkrili i najmanje anomalije u frekvenciji ili snazi signala, te otkrili flote u pokretu udaljenih carstava. Zbog složenosti sistema, svako skeniranje zahtjeva veliku količinu deuterija kako bi se sistem opskrbio dovoljnom količinom energije.

Domet senzorfalange[uredi | uredi izvor]

Domet senzorfalange nije beskonačan. Sa svakim nivoom se povećava, a na prvom nivoou je moguće skeniranje samo vlastitog solarnog sistema.

Formula za računanje dometa senzorfalange je:

Legenda:
N = Nivo senzorfalange
R = Raspon senzorfalange


Raspon senzorfalange

Raspon senzorfalange vrijedi u obje strane u sistemu tj. i lijevo i desno, pa ukoliko, na primjer, je izgrađena senzorfalanga na nivou 4 na planeti u sistemu 1:100 moći ćete falangirati sve planete od sistema 1:85 do sistema 1:115

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]