Serdar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Serdar (od turskog, sardar, serdar ili sirdar, historijski naziv za vojnog zapovjednika; od paštu riječi koja znači "zapovjednik") u bosanskoj i južnoslavenskoj upotrebi, riječ serdar je označavala vojnog zapovjednika za vrijeme Osmanlijskog carstva. U sličnom značenju sreće se i u drugim oblastima, naročito u Aziji, od Turske, preko Irana, do paštu govornog područja u Afganistanu, Pakistanu i sjevernoj Indiji.

  • Na hindskom, sardar označava vojnog zapovjednika, kojem je dat izvjestan zemljišni posjed.
  • Muški Siki u Indiji se ponekad nazivaju sardardži (s turskim nastavkom "-dži"). Historijski, sardar je bio izraz koji se dugo koristio za važne političke, plemenske, vojne i vjerske vođe, uključujući one iz porodica sikijskih oblasti.
  • Na farsi jeziku, naziv Sardar i-Azam ("Vrhovni sardar") je povremeno korišten kao alternativni naslov za šahenšahovog premijera vlade, koji je nosio naslov vezir i-Azam.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]