Sergej Bondarčuk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sergej Bondarčuk
Nagrade

Sergej Fjodorovič Bondarčuk ruski: Серге́й Фёдорович Бондарчу́к , ukrajinski: Сергі́й Фе́дорович Бондарчу́к ; 25. septembra 1920 – 20. oktobar 1994.) bio je sovjetski i ruski glumac, filmski režiser i scenarist koji je bio jedna od vodećih ličnosti ruske kinematografije 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih. Poznat je po svojim historijskim dramama, uključujući međunarodno hvaljenu adaptaciju Rata i mira Lava Tolstoja i epskog filma iz Napoleonovog rata Waterloo .

Bondarchukov rad donio mu je brojna međunarodna priznanja. Njegova epska produkcija Tolstojevog Rata i mira donijela je Bondarčuku, koji je i režirao i glumio glavnu ulogu Pierrea Bezukhova, nagradu Zlatni globus za najbolji strani film (1968) i Oscara za najbolji strani film 1968. godine.[1] Od njega su stvorili i heroja socijalističkog rada i narodnog umjetnika SSSR-a .

Epska produkcija Rat i mir, je u originalnom izdanju imala više od sedam sati prikaza, i trebalo je šest godina da je završi. Godinu nakon ove pobjede, 1969., glumio je Martina s Yul Brynnerom i Orsonom Wellesom u jugoslovenskom epskom filmu Bitka na Neretvi u režiji Veljka Bulajića .

Sergej Bondarčuk umro je 20. oktobra 1994. godine u 75. godini u Moskvi od infarkta miokarda. Prije smrti, jeromonah Tihon (Ševkunov) ga je ispovjedio i pričestio. Pokopan je na groblju Novodeviči u Moskvi. U junu 2007. njegova bivša supruga Inna Makarova otkrila je bronzanu statuu Bondarčuka u rodnom Jejsku .

Reference[uredi | uredi izvor]

 

  1. ^ "The 41st Academy Awards (1969) Nominees and Winners". oscars.org. Pristupljeno 15. 11. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]