Servijev zid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Zid (čvor).
Mapa Servijevog zida
Servijev zid

Servijev zid (latinski: Murus Servii Tullii; italijanski: Mura Serviane) izgrađen je u vrijeme rane Rimske Republike u 4. vijeku p. n. e. u Rimu. Nazvan je po šestom rimskom kralju Serviju Tuliju, koji je vladao u 6. vijeku p. n. e, iako današnji ostaci potječu iz perioda nakon što je Rim bio uništen u napadu Cisalpinskih Gala 390. p. n. e.

Bio je visok do 10 m, širok 3,6 m, a dug 11 km. Opasavao je grad Rim i obuhvatao je približno 1.000 hektara zemljišta, uključujući i sedam rimskih brežuljaka. Pratio je topografiju okoline, pružajući logističku prednost za odbranu grada. Sagradili su ga grčki inženjeri i ta konstrukcija jedan je od prvih primjera korištenja cementa u antičko doba. Samo manji dio zida preostao je do danas.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]