Servijski zid

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mapa Servijskog zida prikazan u unutrašnjem dijelu grada pod imenom "Mauer des Servius Tulius"
Servijski zid

Servijski zid (latinski:Murus Servii Tullii) je zid izgrađen u vrijeme rane rimske republike u 4. vijeku p. n. e. u Rimu. Zid je greškom nazvan Servijskim po etruskom kralju Serviusu Tulliusu koji je dao ostavku na svoj tron u 6. vijeku p. n. e. Zid je izgrađen nakon što je Rim bio uništen u napadu Gala 390. p. n. e.

Servijski zid je bio izgrađen od blokova kamene tufe sa visinom do 13m. Zid je opasavao grad Rim i uključio je oko 1000 hektara zemljišta uključujući i sedam rimskih brda. Zid je pratio topografiju okoline prevashodno dajući logističku prednost za odbranu grada. Servijski zid su sagradili grčki inžinjeri i ova konstrukcija je jedna od prvih primjera korištenja cementa u antičko doba. Samo manji dio zida je preostao do danas.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]