Servijski zid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Zid (čvor).
Mapa Servijskog zida prikazan u unutrašnjem dijelu grada pod imenom "Mauer des Servius Tulius"
Servijski zid

Servijski zid (latinski:Murus Servii Tullii) je zid izgrađen u vrijeme rane rimske republike u 4. vijeku p. n. e. u Rimu. Zid je greškom nazvan Servijskim po etruskom kralju Serviusu Tulliusu koji je dao ostavku na svoj tron u 6. vijeku p. n. e. Zid je izgrađen nakon što je Rim bio uništen u napadu Gala 390. p. n. e.

Servijski zid je bio izgrađen od blokova kamene tufe sa visinom do 13m. Zid je opasavao grad Rim i uključio je oko 1000 hektara zemljišta uključujući i sedam rimskih brda. Zid je pratio topografiju okoline prevashodno dajući logističku prednost za odbranu grada. Servijski zid su sagradili grčki inžinjeri i ova konstrukcija je jedna od prvih primjera korištenja cementa u antičko doba. Samo manji dio zida je preostao do danas.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]