Seven Up

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Seven Up
Osnovne informacije
PorijekloBosna i Hercegovina
ŽanroviPop
Karijera1993–2004.
Izdavači
  • Halix
  • In Takt
  • Big Best Company
  • Croatia Records
  • City Records
Bivši članovi

Seven Up bila je bosanskohercegovačka pop grupa osnovana 1993. godine u Sarajevu. Grupa prestaje s radom 2004. godine kada je napušta njen frontmen Deen.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Grupa se osniva u na osnovu ideje Gordana Radića-Gogija, Elvira Hadžijamakovića-Lile, Zoltana Milića-Zolija, Eldina Nizama-Dine i Eldina Oprašića. Prvi put nastupaju na festivalu Vaš šlager sezone 93 na kome su kompozicijom "Princeza Neona" u konkurenciji sarajevske pop scene osvojili 4. mjesto. U narednom periodu grupa doživljava personalne promjene i dovođenjem ženskog vokala u grupu pripremaju pjesme za svoj prvi album " Noćne ptice" koji im 1995. izdaje diskografska kuća HALIX iz Sarajeva. Album " Noćne ptice" biva proglašen albumom godine.

Krajem 1996. grupu napušta Nermin Karšić u grupu dolazi 15-godišnji Fuad Backović kao vokal umjesto dotadašnje pjevačice Aide Lindov i od tada grupa djeluje u postavi: Gordan-Gogi Radić vokal, koreograf i osnivač grupe, Nedim Zgodić, Elvir Hadžijamaković - Lilo, Damir Pašić - Dadi i Fuad Backovića, kao plesači i vokali. Godina 1997. je bila godina početka pune afirmacije grupe, koju su iskoristili za pripremu novih pjesama i za brojne nastupe, a ta koncertna aktivnost im je i bez novog projekta donijela titulu "Grupa godine 97". 1998. godine izdaju album "Otvori oči" koji je iste godine postigao tiraž od više desetina hiljada prodatih nosača zvuka. Zahvaljujući tome grupa je postala poznata u susjednim Hrvatskoj i Sloveniji i počela sa nastupima po diskotekama širom Zapadne Evrope.

Godine 1999. grupa je bila na kvalifikacionom festivalu za Eurosong, međutim kao predstavnik BiH izabran je Dino Merlin koji ih je prestigao za nekoliko bodova. Međunarodni muzički festival "Forte 99" održan u Sarajevu je osvaja 5 nagrada u svim kategorijama festivala. U toku 1999. godine osim nastupa širom Evrope, Seven Up učestvuje i na večeri zabavne muzike festivala "Bihać 99" i osvaja prvu nagradu publike. Svi uspjesi kojima je obilježena 1999. godina, grupi Seven Up donose priznanje "Grupa godine 99" u BiH, a afirmacija grupe u Hrvatskoj i Sloveniji je potvrđena pozivom i učešćem na festivalu "Melodije Jadrana 99" održanom u Splitu, na kojem je grupa Seven Up nastupila u revijalnom dijelu festivala i na kome su im predstavnici Croatia Records-a uručili priznanje za ostvaren tiraž albuma "Otvori oči" na teritoriji Hrvatske i Slovenije.[1]

Tokom 2000. godine grupa nastupa na festivalima u Zrenjaninu i Budvi, u Zrenjaninu grupa osvaja medijsku pažnju i pažnju publike, također izdaju novi album pod nazivom "Seven" povodom 7. godišnjice grupe koji osvaja publiku na cijelom prostoru bivše Jugoslavije. Grupa Seven Up se odlikuje osmišljenim show programom koji prezentira publici prilikom svojih cjelovečernjih nastupa, a koji karakteriše bogat i raznovrstan repertoar u kome se osim vlastitih kompozicija nalaze i aktuelni hitovi domaće i inozemne muzike. 2003. Deen napušta grupu, a ona prestaje sa svojim radom 2004.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]