Seymour Cray

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Seymour Roger Cray
Rođenje (1925-09-28) 28. septembar 1925.
Smrt5. oktobar 1996(1996-10-05) (71 godina)
Državljanstvo SAD
Alma materUniverzitet Minnesota
PoslodavacControl Data Corporation
Cray Computer Corporation
Cray Research
Engineering Research Associates
SRC Computers
Poznat(a) poSuperračunar

Seymour Roger Cray (Chippewa Falls (Wisconsin), SAD 28. septembar 1925. – Colorado Springs, 5. oktobar 1996.), američki inženjer elektronike i konstruktor superračunara.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Seymour Roger Cray je osnivač kompanije Cray Research. Rođen je 1925. godine u Chippewa Fallsu, Wisconsin. Njegov otac je bio inženjer, koji je zadnje godine svoje karijere radio za Northern States Power Company. Morao je proći mnogo toga prije nego što je postao gradski inženjer u Chippewa Fallsu. Još u ranom djetinjstvu Cray je bio fasciniran elektronikom. U srednjoj školi većinu vremena provodio je u laboratorijima. Hobi mu je bio proučavanje električnih uređaja svih tipova. Proučavao je radio-aparate, električne motore budući mu računara u to vrijeme nisu bila dostupna.

Rad u „Engineering Research Associates“[uredi | uredi izvor]

Maturirao je 1943. prije nego što su ga poslali da radi kao radio operater u Drugom svjetskom ratu. Godine 1950. dobiva diplomu najnižeg akademskog stupnja za elektronsko inženjerstvo na sveučilištu u u Minnesoti. Godinu dana kasnije završava primjenjenu matematiku. Zatim Cray odlazi u jedan od prvih računarskih objekata u krugovima digitalne tehnologije koja je nosila naziv ERA (Engineering Research Associates).[2] ERA je bila sponzorirana od strane mornarice. Kada je Cray došao kompanija je bila stara oko godinu dana. Jedan interesantni detalj ove kompanije bio je je da je ona napravljena kao kompanija-jerdrilica. Kao takva je izgrađena zbog opasnosti u koju je mogla biti dovedena zbog rata. Tako je Cray bio primoran izrađivati računara u drvenoj jedrilici.

Svoj rad započinje na modelu računara ERA 1101. Kako je kompanija bila mlada, Cray je potrošio dosta vremena da istraži kako radi računarski sistem. Slušao je predavanja sručnjaka tog područja kao što je John von Neumann. Međutim, ubrzo je shvatio da nema dovoljno pisanog materijala na temelju kojeg bi mogao raditi pa je morao izumiti mnoge stvari.

Control Data Corporation[uredi | uredi izvor]

Nakon nekoliko godina, 1950tih, ERAu je kupio Remington Rand. Promjena vlasnika nije utjecala na rad Craya. Kasnije ERA je prodana Sperry-u, a zatim Burroughsu. Mnogi zaposlenici napuštaju kompaniju. Međutim, Cray se priključuje Billu Norrisu i stvaraju Control Data Corporation - CDC. Iako nije bio jedini, bio je prvi koji je sudjelovao u stvaranju CDCa i koji je bio tehnički potkovan za posao. 1960. razvija računar CDC 1604 poboljšavši ERAu 1103 uz impresivna svojstva u svom cjenovnom rangu. Iste godine, iako se CDC 1604 počeo prodavati kupcima, Cray počinje rad na dizajnu računara CDC 6600. Iako taj računar nije bio najbrži u to doba, Cray je uložio puno truda u njega kako bi ga učinio čim bržim. Shvatio je da na brzinu računara ne utječe samo procesor već i propusnost ulazno-izlaznih jedinica kako procesor ne bi čekao na podatke. Kasnije je izjavio "Svako može izraditi brzi procesor, ali treba napraviti brzi sistem!".

CDC 6600 je bio prvo komercijalno superračunar. Bio je vrlo skup, ali i najbrži računar tog doba koje se moglo naći na tržištu. Kada su druge kompanije, poput IBM-a pokušale napraviti sličan računar, Cray je razvio 5 puta brži računar CDC 7600.

Chippewa Lab[uredi | uredi izvor]

Cray nije bio zadovoljan uvjetima rada u CDCu jer su ga stalno prekidali u radu tražeći razne sastanke s važnim kupcima. Naime, on je tražio potpun mir tokom rada. Zbog toga je Bill Norris dao izgraditi laboratorij na zemlji koju je posjedovao sam Cray u rodnom gradu Chippewa Falls. Spekulira se da je jedan od razloga bio i strah od nuklearnog rata. Njegova kuća, izgrađena tek nekoliko stotina metara od novog CDC laba imala je veliko sklonište. Novi lab napravljen je tokom izrade računara CDC 7600, ali to nije utjecalo na razvoj samog računara. Ubrzo Cray započinje razvoj računara CDC 8600. Bio je to njegov zadnji više-manje uspješan projekt u tvrtci CDC (1972.).

Iako su se računara 6600 i 7600 pokazala kao uspješna,tokom razvoja dovela su kompaniju na rub bankrota. 8600 je zapao u slične poteškoće i Cray je odlučio da treba nešto mijenjati odnosno početi ispočetka. Norrisu se to nije dopalo jer je smatrao da se može najprije razviti računar CDC STAR-100, a prihod koji bi se dobio uložiti u 8600icu. Crayu se to nije svidjelo i napustio je kompaniju CDC.

Cray Research[uredi | uredi izvor]

Seymour Cray

Cray i Norris su se prijateljski razišli, a Norris je u novu kompaniju, Cray Research,[3] uložio 300.000 dolara. Sjedište nove kompanije, koja je bila u labu Chippewa Falls bilo je u Minneapolisu. U početku se činilo da nova kompanija ne može sebi priuštiti razvoj sasvim novog računara budući to nije mogla mnogo veća kompanija poput CDCa. Ispitivanjem stanja na Wall streetu utvrđuju da kompanija Cray ima izuzetnu reputaciju među ulagačima i da su je oni itekako spremni podržati.

Nakon nekoliko godina razvoja kompanija razvija 1976. Cray-1. Taj računar bilo je najbrže na tržištu i s njim se moglo mjeriti samo računar ILLIAC IV i to samo u nekim segmentima. Smatralo se da Cray 1 tuče sve računare na tom polju. Tog ljeta prvi primjerak računara Cray 1 prodan je Nacionalnom centru za meteorološka istraživanja u SAD-u za 8,8 miliona dolara.

Cijna računara bazirala se na procjeni kompanije da će ih se prodati oko 12-etak. Međutim prodano je više od 100 računara Cray 1 i kompanija je postigla izvrsne finansijske rezultate. Kada su Crayu rekli da je Apple Computer kupio Cray 1 kako bi dizajnirao Apple Macintosh, Cray je odgovorio da je upravo kupio Macintosh kako bi dizajnirao sljedećeg Craya!

Cray je nastavio rad na računaru Cray-2, a ostatak tima je dizajnirao četveroprocesorski Cray X-MP koji je kasnije postigao veliki uspjeh. Cray-2 je bio tek nešto malo brži od računara Cray X-MP i prodavao se relativno slabo. Početkom razvoja Cray 3 računara Cray je ponovo došao do zaključka kako previše vremena gubi na administraciju i 1980. se povukao s mjesta predjednika kompanije Cray research. Radio je kao neovisni konstruktor u labu Colorado Springs, Colorado. 1989. s računarom Cray-3 zapada u slične teškoće kao i ranije i razvija novi računar Cray Y-MP.

Cray Computer Corporation[uredi | uredi izvor]

500 MHz Cray-3 je bio još jedan veliki neuspjeh Craya. Želeći osigurati deset puta bolje osobine od prethodnika, Cray se odlučio za poluprovodnike na bazi galij arsenida (GaAs). Cray je dizajnirao čitav sistem, čak i pojedine čipove unutar računara. Prototip su instalirali i ujedno ga koristili za poboljšanje samog računara. Tada se pojavilo više računara čije su osobine bile bolje od Craya-3. Cray ne posustaje. Radi na dizajnu Craya-4 bez obzira na troškove. 1995. prestaje prodaja Cray-3 računara, kako je završio hladni rat niko ne želi kupiti Cray-4. Kompanija ostaje bez novca i proglašava bankrot. Cray je kratko vrijeme prije smrti radio u kompaniji SRC Computers koja se također bavi izradom superračunara.

Cray je umro 5. oktobra 1996., dvije sedmice nakon što je njegov automobil udaren na autoputu i nekoliko puta se prevrnuo.[4][5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Seymour Cray | Biography, Invention, Supercomputers, & Facts | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 16. 8. 2023.
  2. ^ Editor, D. X. (9. 4. 2018). "About Seymour Cray". IEEE Computer Society (jezik: engleski). Pristupljeno 16. 8. 2023.CS1 održavanje: dodatni tekst: authors list (link)
  3. ^ "A Supercomputing Journey Inspired by Curiosity History of Cray Supercomputers". line feed character u |title= na mjestu 47 (pomoć)
  4. ^ Associated Press (23. 9. 1996). "Cray's Founder Critically Injured in Car Crash". The New York Times. Pristupljeno 1. 6. 2023.
  5. ^ Jason Pepper. "Seymour Cray". Pristupljeno 1. 5. 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]