Shaanxi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šensi, položaj

Shaanxi (Kineski: 陕西, 陝西, Shǎnxī) je provincija u centralnom dijelu Kine. Glavni grad je drevna kineska prijestonica Sjian. Shaanxi zauzima površinu od 205.800 km2, a u provinciji je 2004. živjelo 37,050.000 stanovnika. Nalazi se u sjeverozapadnoj kineskoj regiji.

Obuhvata dolinu rijeke Wei i okolni plodni Loess plato koji je okružuje a koji se protežu od planina Qinling i regije Shannan na jugu do pustinje Ordos na sjeveru. Zajedno sa područjima susjednih Shanxi i Henana, formirala je kolijevku drevne kineske civilizacije a sa svojim regionom Guanzhong zaklanjala je glavne gradova dinastija Zhou, Qin, Han, Jin, Sui i Tang. Ne obuhvata cijelu teritoriju pustinje Ordos Loop kao ni cijeli tok Žute rijeke, sa Velikim kineskim zidom koji je odvaja od pašnjaka i pustinja Unutrašnje Mongolije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]