Shakira

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Shakira na koncertu

Shakira Isabel Mebarak Ripoll (Barranquilla, Kolumbija, 2. februar 1977.), kolumbijska pop pjevačica i kantautorica.

Svoje vokalne sposobnosti pokazuje kroz rock, latino i orijentalnu muziku prateći to trbušnim plesom. Rodjena je u Kolumbiji, tako da joj je maternji jezik španski, a pored navedenog govori jos i engleski i portugalski, a donekle se služi francuskim, italijanskim, katalonskim i arapskim jezikom.

Prva dva albuma su slabije prodavana, tako da nije bila poznata izvan Kolumbije, da bi je njen album iz 1995. godine, Pies descalzos odlično prošao u Španiji i Latinskoj Americi. Godine 1998.izdaje novi album Donde estan los ladrones?,koji je prodat u deset miliona kopija širom svijeta.

Svoj prvi album na engleskom jeziku Whenever,Wherever,izdala je 2001. godine i njime je postigla uspjeh i na području država drugih govornih područja. Album je prodat u dvadeset miliona kopija širom svijeta. Četiri godine kasnije,izdaje dva nova albuma Fijacion Oral Vol.1 i Oral Fixation Vol.2, a među pjesmama se nalazi i veliki hit Hips don't lie.

Shakira je 1997. godine osnovala fond Pies Descalzos Foundation,u okviru kojeg se nalaze specijalne škole za siromašnu djecu širom Kolumbije.
System-users.svg Nedovršeni članak Shakira koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.