Shellder

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Shellder
Opći podaci
Japansko imeシェルダー Sherudā
Redni broj90
Generacijaprva
VrstaVodeni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uCloystera
RazvojVodeni kamen
Visina0,3 m
Težina4,0 kg
SposobnostŠkoljkasti oklop (Shell Armor)/Vješto povezivanje (Skill Link)

Ime Shellder kombinacija je engleskih riječi "shell" = školjka, i "deride" = rugati se, odnoseći se na Shellderovu nestašnu i vragolastu narav, jer u borbi protivnicima stalno plazi jezik. Shellderov se lik temelji na školjkama. Shellder je Pokémon školjkaš koji voli pljuvati u lice svoga protivnika tokom borbi. Njegov donekle ekskluzivan napad Uklještenja (Clamp) može više puta oštetiti protivnika i spriječiti protivnikovo povlačenje ili bježanje.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Shellder je drzak i smion Pokemon; stalno plazi jezik, bilo prijatelju ili protivniku. Isto tako, bez ikakvog će razloga pljunuti protivnika u lice. Takve radnje često razbjesne protivnika.

Njegova je ljuštura veoma snažna i tvrda, tvrđa čak i od dijamanta, iako je načinjena od samo jednog glatkog sloja; ne nalik Cloysteru, čija je ljuštura debela, neuglađena, gruba i građena od više slojeva. Shellder postaje ranjiv samo u onom trenutku kada protivnik može napasti njegovu unutrašnjost.

Kada se ne skriva u svojoj ljušturi tokom borbe, napast će protivnika mlazom vode iz svojih usta. Kao posljednje sredstvo napada, upotrijebit će Uklještenje (Clamp), stežući protivnika svojom snažnom ljušturom. Doduše, ovaj napad čini Shelldera veoma ranjivim na protivnikove napade, te ga zato rijetko koristi. No, ako se i ovo ne pokaže učinkovitim, Shellder će pokušati upotrijebiti Samouništenje (Selfdestruct) ili Eksploziju (Explosion) kako bi onesvijestio sebe i protivnika.

Shellder se kroz vodu kreće brzim otvaranjem i zatvaranjem svoje ljušture, tjerajući samog sebe u suprotnom smjeru. Shellder nije sposoban kretati se izvan vode, iako je sposoban napadati.

Poput kamenice, Shellder može stvarati sedefaste bisere unutar svoje ljušture. Kada zrno pijeska uđe unutar ljušture, on miješa svoje tjelesne tekućine s njime kako bi stvorio savršeno zaobljen biser.

Uprkos snažnoj ljušturi, Shellder će se preko noći zaštititi ukopavanjem u pijesak; ukopava se kopajući pijesak jezikom. Shellder spava dok mu jezik izviruje iz njegovog oklopa. Ovo je vjerovatno razlog zašto se uopće ukopava, jer je jezik veoma osjetljiv i ranjiv na napade.

Evolucija Slowpokea[uredi | uredi izvor]

Shellder je ključan u evoluciji Slowpokea, kao i Slowpokeov dio tijela kojeg Shellder zagrize: njegov rep. Kada Shellder jednom zagrize Slowpokeov rep, njih će se dvoje razviti u jedinstvenog Pokémona, Slowbroa. Ako se Shellder slučajno prikliješti za Slowpokeovu glavu (što je prilično rijedak slučaj), njih će se dvoje razviti u Slowkinga, pametnijeg Pokémona od ostala dva. Ova se evolucija može poništiti ako Shellder otpadne s Slowbroova repa ili Slowkingove glave (ovo je nemoguće postići u videoigrama, iako je moguće izvan okvira videoigara i u animiranoj seriji). Ta se pojava rijetko događa namjerno (bar ne u videoigrama), jer evolucija donosi dobrobit oba Pokémona: Slowpoke može hodati uspravno na dvije noge, dok se Shellder može hraniti Slowpokeovim ostatcima. Shellder nakon evolucije poprimi drukčiji izgled od ljubičastog oblika kakav je prije bio, iako bi novi izgled mogao biti posljedica istovremene metamorfoze u sjedinjenju sa Slowpokeom.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Shellder je dostupan u većini Pokemon RPG videoigara, obično putem pecanja. Shellder je nedostupan u igrama Pokémon Ruby i Sapphire, kao i u igri Pokemon LeafGreen. Shelldera se može uhvatiti u igri Pokémon FireRed ili ga se može oteti u igri Pokemon XD: Gale of Darkness.

Shellderova Defense statistika broji 100 bodova, što je veoma visoko za Elementarnog Pokémona koji može evoluirati. Doduše, to nije nikakvo iznenađenje, jer njegov evoluirani oblik, Cloyster, ima najvišu Defense statistiku u prvobitnim igrama Pokémon Red, Blue i Yellow.

Svi Cloysterovi napadi moraju biti naučeni dok je u stadiju Shelldera, s izuzetkom Ispaljivanja šiljaka (Spike Cannon) i Šiljaka (Spikes). Ako Shellder prerano dođe u doticaj s Vodenim kamenom i evoluira, neće više moći naučiti napade kroz iskustvo.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Shellder je prikazan u epizodi "The Evolution Solution", gdje je prikazana evolucija Slowpokea u Slowbrooa. Jessie uhvati Shelldera u toj epizodi, no on zagrize rep Slowpokea profesora Westwooda i razvije se u Slowbroa.

Shellder je prikazan u epizodi "A Crowning Achievement", kada u staništu Slowpokea počinje nedostajati mjesta i hitno im je potreban Slowking da otvori novi dom, kao što to kaže drevno proročanstvo. Doduše, Shellderi izazovu evoluciju svakog Slowpokea u Slowbroa prije nego što protagonisti uspiju pronaći Kraljev kamen (King's Rock).