Skadar

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Shkodër)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Shkodra 2.jpg

Skadar (alb. Shkodra; neodređeni oblik: Shkodër) jest grad koji se nalazi na obali Skadarskog jezera u sjeverozapadnoj Albaniji, na izvoru rijeke Bojane, te je također i glavni grad istoimene oblasti. Jedan je od najstarijih i historijski najvažnijih gradova u Albaniji, kao i kulturnih i ekonomskih centara ove zemlje.

Historija[uredi | uredi izvor]

U starom vijeku bio je centar Ilirske države. Kada su ga zauzeli Rimljani, postao je centar provincije Ilirik. Kada je podijeljeno Rimsko carstvo, Skadar je pripao Bizantiji. U srednjem vijeku u njemu su povremeno stolovale crnogorske dinastije Vojislavljevići i Balšići. U XV vijeku su ga držali Mlećani. Osmanlije su ga zauzeli 1479. godine. U Prvom balkanskom ratu Crnogorci su ga držali u opsadi pola godine. Zauzeli su ga u aprilu 1913. godine, ali su ga u maju iste godine, pod pritiskom velikih sila, predali novoformiranoj državi Albaniji.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Skadar se nalazi u pitomoj ravnici. Zapljuskuju ga vode Skadarskog jezera, Bojane i Drima. Njime dominira tvrđava Rozafa, ispod koje se nalazi stari grad. 2004. godine procjenjen broj stanovnika u Skadru je oko 90.000 a sa regijom oko 110.000. Nema značaj koji je imao u historiji, ali ima sve preduslove da se razvije u lijep i moderan grad. Prugom je vezan sa Podgoricom, a cestom sa Ulcinjem, tako da je danas postao i tranzitni centar.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Skadarska oblast je poznata po proizvodnji kvalitetnog duhana i maslinovog ulja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]