Sia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sia

Sia Kate Isobelle Furler (rođena 18. decembra 1975. godine u Adelaideu) australijska je pjevačica, tekstopisac, producent i direktor video spotova. Karijeru je počela kao pjevačica u jazz sastavu Crisp sredinom 1990-ih u Adelaideu. 1997. godine, kada se grupa Crisp raspala, objavila je svoj studijski album pod nazivom OnlySee u Australiji. Preselila se u London, Engleska, i počela pjevati za britanski duo Zero 7. Godine 2000. Sia je izdala svoj drugi studijski album, Healing Is Difficult, za izdavačku kuću Columbia sljedeće godine, kao i njen treći studijski album The Color of Small One. , 2004, u kojima se borila da se tematski kroz pjesme poveže sa glavnom publikom. Sia se preselila u New York City 2005. godine i obišla Sjedinjene Države. Njen četvrti i peti studijski album Some People Have Real Problems i We Are Born objavljeni su 2008. i 2010. godine. Za svaki od njih je dobila zlatno priznanje Udruženja muzičkih izdavača Australije i privukla je veću pažnju za razliku od njenih prethodnih albuma. Sa svojom sve većom slavom Sia se povukla od koncertnih nastupa, te se tokom tog perioda usredsredila na pisanje pjesama za druge umjetnike. Tako je uspješno sarađujući producirala pjesme poput: "Titanium" (s Davidom Guettom), "Diamonds" (s Rihannom) i "Wild Ones" (s Flo Rida).

Karijera[uredi | uredi izvor]

Njen otac Phil Colson je muzičar, a njena majka Loene Furler je predavač umjetnosti. 23. decembra 1997. godine Sia je u Australiji objavila svoj debitantski studijski album OnlySee za izdavačku kuću Flavored Records. Album je prodan u oko 1.200 primjeraka.[1][2] Za razliku od njenih kasnijih albuma, OnlySee je stavljen na tržište pod njenim punim imenom "Sia Furler".[3] Pjesmu "Soon" ova pjevačica je ponovo snimila pod nazivom "Sober and Unkissed" i predstavljena je na njenom albumu Healing Is Difficult iz 2001. godine.

Umjetnost, muzički stil i priznanja[uredi | uredi izvor]

Nakon napuštanja grupe Zero 7 2009. godine, Sia se potpuno posvetila svojoj solo karijeri. Snimila je album We Are Born 2010. na kojem je pjevala pjesme u raznim pop stilovima, uključujući synthpop i R&B. Na ovom albumu su uočljive pjesme sa temama samoposmatranja (introspekcije), popraćenih življim ritmovima. Sa albumom 1000 Forms of Fear iz 2014. učvrstila je svoju vezu s pop muzikom (sa tragovima elektropopa, reggaea i hip-hopa).[4] Ovaj album je sastavljen uglavnom od pjesama koje je Sia napisala po uzoru na druge ženske pop umjetnice. Sia je opisala pisanje pjesama za druge kao "glumu".

Lični život[uredi | uredi izvor]

Nakon raspuštanja Crisp-a 1997. godine, Sia se odlučila preseliti u London kako bi nastavila svoju ljubavnu vezu sa Dan Pontifexom. Nekoliko sedmica kasnije, dok je boravila u Tajlandu, primila je vijest da je Pontifex umro nakon automobilske nesreće u Londonu. Vratila se u Australiju, ali je ubrzo dobila poziv od jednog od bivših Pontifexovih stanara, koji ju je pozvao da ostane u Londonu. Njen album Healing Is Difficult iz 2001. godine bavi se temom Pontifexove smrti. Sia je patila od depresije, zavisnosti od lijekova protiv bolova i alkohola, te je razmišljala o samoubistvu, tako daleko da je napisala poruku o samoubistvu. Sia je 2010. objavila da su svi planirani promotivni događaji i emisije otkazani zbog lošeg zdravlja.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Leon (1. 3. 2015). "Sia's first album onlysee". Boy Princess. Arhivirano s originala, 6. 1. 2016. Pristupljeno 28. 8. 2015.
  2. ^ "Sia". Discogs. Pristupljeno 28. 8. 2015.
  3. ^ "Onlysee (sound recording) / Sia Furler", Flavoured Records, 1997, Trove.nla.gov.au, accessed 8 January 2018
  4. ^ Phares, Heather. "1000 Forms of Fear – Sia". AllMusic. Pristupljeno 17. 2. 2015.