Sidnejska "Opera"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sidnejska Opera

Sidnejska Opera (eng. Sydney Opera House) jeste jedna od najpoznatijih građevina u Sydneyu (Australija), ali i svijetu. Zbog toga je 28. juna 2007. godine uvrštena na UNESCO-ov Spisak mjesta svjetske baštine u Australiji i Okeaniji. Zgradu Opere izgradio je od 1959. do 1973. danski arhitekta Jørn Utzon. Sidnejska Opera nalazi se blizu Sydneyskog lučkog mosta, te zajedno s njim i okolinom daje jednu prekrasnu sliku.

Sidnejska opera je jedna od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svijetu s više od 1.500 izvedbi i više od 1,2 miliona posjetilaca svake godine. U njoj djeluje više institucija kao što su: Australijska opera, Australijski balet, Sydneysko pozorište i Sydneyski simfonijski orkestar. Ona je također i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Australiji s više od 7 miliona posjetilaca godišnje od kojih oko 300.000 obavi detaljan obilazak sa vodičem.[1].

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sydney Opera House 08/09 Annual Report - Vision and Goals" Arhivirano 5. 9. 2012. na Wayback Machine engleski pristupljeno 1. aprila 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]