Sidnejska "Opera"

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Sydneyska Opera

Sydneyska Opera (eng. Sydney Opera House) je jedna od najpoznatijih građevina u Sydneyu (Australija), ali i svijetu. Zbog toga je 28. juna 2007. godine uvrštena na UNESCO-v Spisak mjesta svjetske baštine u Australiji i Okeaniji. Zgradu Opere izgradio je od 1959. do 1973. danski arhitekta Jørn Utzon. Sydneyska Opera nalazi se blizu Sydneyskog lučkog mosta, te zajedno s njim i okolinom daje jednu prekrasnu sliku.

Sydneyska opera je jedna od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svijetu s više od 1.500 izvedbi i više od 1,2 miliona posjetilaca svake godine. U njoj djeluje više institucija kao što su: Australijska opera, Australijski balet, Sydneysko Pozorište i Sydneyski simfonijski orkestar. Ona je također i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Australiji s više od 7 miiliona posjetilaca godišnje od kojih oko 300.000 obavi detaljan obilazak sa vodičem[1].

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: